Българи в чужбина, изпращайте ваучери на вашите роднини без такси

Българи в чужбина, изпращайте ваучери на вашите роднини без такси

Българи в чужбина, изпращайте ваучери на вашите роднини без такси

- Господин Влайков, как се роди идеята българи зад граница да изпращат ваучери на роднините си, а не пари в кеш?

- Идеята за изпращане на ваучери вместо пари се роди по неволя. Това бе ситуация, която навярно ще припознаят както мнозина българи живеещи в чужбина, така и много хора в страната, които помагат на родителите си. Преди време изпратих по-голяма сума пари в евро по банковата сметка на вече възрастната ми майка. Бях планирал парите да са достатъчно за нейните нужди за няколкото месеца когато нямаше да съм в България. Когато се прибрах, тя ми разказа с тъжен глас как едва се справила в този период без моята помощ, плащайки сама пазаруването и сметките за ток, парно и телефон с пенсията. Попитах дали са свършили парите в банката, на което за мое учудване отговорът беше, че всъщност тя до банката не е ходила, пари не е теглила, просто е преценила, че тези пари били огромен товар за мен и затова ги е заделила за специални случаи. Това ме накара да се замисля за начин да давам пари на майка ми под форма, която да не минава през банковата система и да я мотивира да направи това което искам - а именно да харчи парите за ежедневни нужди и така да има по-добър живот. Известно време след това пробвах и купих за нея ваучер за пазаруване от магазин на верига супермаркети и й го подарих. Само за няколко дни ваучерът беше похарчен изцяло и майка ми с доста приповдгинато настроение ми разказа за покупката. И че въпреки, че за първи път пазарувала с ваучер - плащането на касата станало много гладко. От този момент преди повече от три години до сега не съм имал съмнение нито за миг, че това е идеална алтернатива за изпращане на пари от чужбина. Изключително се радвам, че първите резултати и отзивите на клиентите ни потвърждават това. Сред тях са българи живеещи в над 25 държави в целия свят като САЩ, Канада, Великобритания, Германия, Испания, Санидинавските страни, но също така и от Саудитска Арабия, Австралия, Нова Зеландия.   

- Как на практика работи иновативната платформа Cashwave за електронни ваучери за пазаруване?

- Уникалното е, че изпращането на ваучер вместо пари е много по-просто и несравнимо по-изгодно от паричен превод с Western Union или Moneygram. Изпращачът трябва само да въведе онлайн две имена и мобилния телефон на получателя и да плати. Няма такса за изпращане. Не трябва да се ходи по офиси за парични преводи или да се попълват дълги формуляри. Услугата работи и събота и неделя, защото и магазините работят в почивните дни. На www.cashwave.bg ваучер може да се плати и с кеш в евро или британски лири от цяла Европа. За целта Cashwave сключи уникално партньорство с международната компания за кешови плащания Ukash.com - която много прилича на българската EasyPay и има над 200 хил. точки в цяла Европа. Това е изключително удобна възможност за българите живеещи в чужбина които са свикнали боравят най-вече с кеш и не искат да плащат онлайн с дебитна или кредитна карта. Благодарение на партньорството с Ukash.com, плащането в кеш работи в най-големите Европейски страни с голям брой български имигранти като Испания, Италия, Франция, Белгия, Португалия, Холандия и разбира се Великобритания, където е централата на Ukash. В Германия и Австрия също има точки на Ukash (например някои бензиностанции)

За да обясним точно как работи услугата, наш екип засне и видео клип в Лондон, който вече е гледан над 10 хил. пъти в Facebook, на интернет сайтовете на bTV и Нова Телевизия, където тече като видео реклама и в Youtube https://www.youtube.com/watch?v=CeRFbu1A5vM

- Как се издават ваучерите и кои са търговските обекти, в които важат?  

- Информираме получателя, когато ваучерът е готов за вземане от съответния магазин. Това обикновено се случва в рамките на 24 часа след изпращането . За да получи ваучера, получателят просто трябва да отиде до магазин на търговската верига, например в магазини БИЛЛА) и  да представи документ за самоличност. Ваучерът може да се използва веднага за пазаруване.

- Какви са предимствата на ваучерите пред банковите преводи?

- За изпращача, основното предимство е удобството и лесното ползване на услугата и фактът,  че се избягват огромните такси на Western Union, Moneygram. Положително е и че парите пристигат за 24 часа включително и събота и неделя. 

Значителни предимства има и за получателя. Ваучерът не е свързан с банкова сметка или банкова карта. Знаете, че много банки в България начисляват такса за получаване на валутен превод от чужбина. При малка сума от 100-200 евро, тези такси заедно с месечните банкови такси и годишните такси за банкови карти могат бързо да изядат значителен процент от изпратената сума. Ще дам пример пак с парите, които бях изпратил по банкова сметка на моята майка. Таксата за получаване на парите по нейната сметка и месечната такса бяха “изяли” почти 10% от изпратената сума, без тя да е ползвала 1 лев от нея. При ваучерите за получателя няма никакви такси - нито за получаване, нито месечни, нито за ползване.

- Тази Коледа и Нова година колко ваучери и на каква стойност очаквате да бъдат изпратени като подаръци?

- Ваучерите са наистина страхотен начин да зарадваш роднини и близки за Коледните и Новогодишни празници. Наш клиент наскоро ни писа, че пращайки ваучер има чувството, че прави това което винаги е обичал да прави заедно с родителите си преди Коледа в България - да идат заедно на пазар за празничната вечеря. Очакваме нашият хиляден клиент до Нова Година, а обемът на изпратените ваучери ще бъде няколко десетки хиляди лева. Средната стойност която хората изпращат е около 100 лева. До 31 декември 2014 за всички получатели на ваучери изпратени през www.cashwave.bg ще има малък подарък, допълнителна сума към сумата изпратена в кеш от изпращача.

Венцислав Савов

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ