По-малко пари за болниците заради очакван дефицит на Здравната каса

По-малко пари за болниците заради очакван дефицит на Здравната каса

По-малко пари за болниците заради очакван дефицит на Здравната каса

Парите на болниците ще бъдат орязани, тъй като се очаква дупка в бюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) от близо 70 млн. лв. към края на годината. Предвижда се средствата за лечебните заведения, които те получават от финансово-осигурителната институция, да бъдат намалени с 3%. От стенограма на заседание на Надзорния съвет на НЗОК става ясно, че въпросният дефицит от 70% ще бъде натрупан само по перото болниците, съобщи „Монитор”.

Приложение №2 до този момент от началото на годината в това число и месец април показва, че разходът средномесечно се движи някъде от около 106 млн. лв. в болничната помощ. Това, което остава по този модел, който беше обяснен е около 97 млн. лева. Т.е. ние имаме реално между 9 и 10 млн. лева дефицит за оставащите осем месеца, което умножено по тази цифра показва, че в края на годината ще завършим само по това приложение с около 70 млн. лева дефицит”, казва по време на заседанието председателят на Надзорния съвет на касата Кирил Ананиев.

Управителят на НЗОК д-р Глинка Комитов обаче предупреждава, че ако се посегне на бюджета на лечебните заведение с още няколко процента, ще последва „страхотен проблем”.

„Точно за подписването на договорите между лечебните заведения и районните здравноосигурителни каси, ако ние им предложим по - малко от 97%, което предлагаме и в момента, ще направим страхотен проблем”, каза д-р Комитов.

Надзорникът д-р Иван Кокалов, който е представител от КНСБ, пък заявява: „Тази политика на Министерството на финансите стискайки колана, докато болният започне да посинява и след това ще го пусне, ми е известна”.

175 млн. лв. задължения има касата към чуждестранни клиники, в които са се лекували български граждани, става ясно още от стенограмата. Към месец септември те бяха 146 млн. лв. Най-големи са тези към болници в Германия, но те се погасяват по индивидуални графици, одобрени и от двете страни. Предстои да се проведат разговори с няколко швейцарски клиники също за сключване на договори за разсрочено плащане.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ