Акционерите на Credit Suisse се събират, за да търсят отговори от банката

Акционерите на Credit Suisse се събират, за да търсят отговори от банката

Акционерите на Credit Suisse се събират, за да търсят отговори от банката

Акционерите се стичат на годишното общо събрание на Credit Suisse във вторник, за да поискат отговори и отчетност относно спорното придобиване на швейцарската банка от нейния конкурент UBS, пише Си Ен Би Си.

Днес на мястото на срещата се наблюдава засилено полицейско присъствие.

Председателят на Credit Suisse Аксел Леман се изправи очи в очи с тях с признанието, че „наистина съжалява“ за създалата се ситуация.

„Това е тъжен ден както за вас, така и за нас. Мога да разбера горчивината, гнева и шока на всички, които са разочаровани, съкрушени и засегнати от събитията“, каза Леман на годишната среща на банката.

„Извинявам се, че не успяхме да спрем загубата на доверие, натрупано през годините, и че ви разочаровахме. До последно се борихме усилено, за да намерим решение, но в крайна сметка имаше само две възможности: сделка или фалит“, заяви Леман пред акционерите. „Сливането трябваше да се осъществи“, добави той.

Швейцарските власти бяха ключов посредник при спешно спасяване на закъсалата банка от нейния по-голям местен конкурент само за 3 млрд. швейцарски франка в рамките на един уикенд в края на март. Дотук се стигна след на депозитите и цената на книжата на Credit Suisse на фона на опасения от глобална банкова криза. Сделката обаче е затънала в правни и логистични предизвикателства. Нито акционерите на UBS, нито тези на Credit Suisse, получиха право на глас по сливането.

В изявление в неделя канцеларията на главния прокурор на Швейцария потвърди, че федералният прокурор разследва потенциални нарушения на швейцарския федерален закон от държавни служители, регулаторни органи и висши ръководители на Credit Suisse и UBS във връзка със сливането.

И двете банки са отказали коментар в понеделник.

Коментатори подчертаха значението на успеха на сделката за швейцарските власти на фона на трескавата политическа обстановка. Липсата на принос от страна на акционери, притежатели на облигации и швейцарски данъкоплатци при придобиването от страна на UBS също предизвика гневни реакции.

Говорейки преди началото на годишната среща, Винсент Кауфман, главен изпълнителен директор на Ethos Foundation, която представлява пенсионни фондове, притежаващи между 3% и 5% от акциите на Credit Suisse, каза пред Си Ен Би Си, че от организацията са „загубили много пари“ и „трябва да знаят какво прави ръководството“.

Сред мерките, които той предлага да бъдат предприети, е „опит за възстановяване на част от заплащането, предоставено на бившия мениджмънт, който може да не е изпълнил задълженията си да защити интересите на акционерите“.

„Все още търсим възможности – с швейцарския закон за дружествата е доста трудно да се докаже щетата. Лошото управление на компания само по себе си не е нещо, което можем конкретно да използваме срещу бивши членове на ръководството или настоящи членове на ръководството, но все пак трябва да сме сигурни, че те са представили цялата истина на инвеститорите и на пазара, така че все още има отворени въпроси“, каза Кауфман пред медията.

Притежателите на емитираните от Credit Suisse т. нар. подчинени хибридни дългови инструменти AT1 на стойност 16 млрд. швейцарски франка, които бяха заличени от Федералният съвет на Швейцария, за да се улесни поглъщането от UBS,  миналата седмица инструктираха глобална правна кантора да търси дискусия с швейцарските власти и да подготви евентуални съдебни искове.

„Все още има шанс различните участници да признаят и коригират грешките, допуснати при прибързаното оркестриране на това сливане“, коментира Томас Верлен, управляващ партньор в Quinn Emanuel Urquhart & Sullivan, който представлява „разнообразен набор“ от засегнати облигационери в Швейцария, Обединеното кралство и САЩ, се казва в съобщение от понеделник.

„Въпреки че със сигурност сме готови да продължим с каквото и да е необходимо съдебно производство, потенциален конструктивен ангажимент със съответните заинтересовани страни може да предотврати години съдебни спорове. Това ще бъде важен фокус за нас през следващите седмици“, добави той.

UBS обяви миналата седмица, че бившият главен изпълнителен директор Серджо Ермоти ще се върне начело на новата банка, за да се заеме с интегрирането на Credit Suisse в нейния бизнес.

UBS ще проведе собствено общо събрание в сряда, като се очаква банката да даде допълнителна яснота относно плановете за новия интегриран кредитор. Швейцарският регулатор FINMA също ще проведе пресконференция в сряда.

Швейцарският вестник Tages-Anzeiger съобщи в неделя, цитирайки един източник, че плановете за новото предприятие включват съкращаване на 20%-30% на комбинираната глобална работна сила.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ