Яна Игнатова, Алианц Банк България: Вложенията във фотоволтаична централа правят компанията независима

Яна Игнатова, Алианц Банк България:  Вложенията във фотоволтаична централа правят компанията независима

Яна Игнатова, Алианц Банк България: Вложенията във фотоволтаична централа правят компанията независима

За тенденцията все повече компании да изграждат автономни фотоволтаични соларни системи за собствени нужди и предимствата за едно предприятие от построяването на ФЕЦ разказва Яна Игнатова, главен директор „Корпоративно банкиране“ в Алианц Банк България.

С какво е свързана тенденцията все повече компании да изграждат автономни фотоволтаични соларни системи за собствени нужди?

През последните години соларният бизнес в световен мащаб се развива с изключително бързи темпове. С нарастването на ефективността на соларните панели слънчевата енергия става все по-достъпна за всички. Засиленият интерес от страна на бизнеса да инвестира във фотоволтаични централи се дължи основно на факта, че им позволява да пестят разходи за електроенергия. Геополитическата ситуация и събитията от последните месеци, покачването на цената на енергоносителите и несигурността в доставките на природния газ допълнително насочиха вниманието към този тип решение. Инвестирайки в собствени ФЕЦ върху покривите на сградите си, компаниите диверсифицират риска и стават по-независими. Не трябва да се подценява и значението на Зелената сделка, чрез която Европа цели да стане първият въглеродно неутрален континент до 2050 г.

Кои са предимствата за едно предприятие от построяването на ФЕЦ?

Основното предимство е намаление на цената на електроенергията и възможността да прогнозираш по-дългосрочно разходите за нея в себестойността на произведените стоки или в общите разходи на компанията. Доколко е икономически ефективно да се инвестира в соларна система за собствено ползване, зависи от обема на потреблението на електроенергия за конкретната компания. При сегашните високи цени на тока възвръщаемостта на инвестицията е средно между 3–7 години. От друга страна ефективността на соларните панели постоянно се подобрява, а цените им, както и тези на инверторите, намаляха значително в сравнение с нивата от преди 10 години. От значение е и че животът на една фотоволтаична електроцентрала е близо 30 години и може да бъде удължен чрез ремонти и подмяна на основни компоненти. Следователно всеки може да добива зелена електроенергия в гарантиран период 30 години, което прави инвестицията сигурна и доходоносна. Не са за подценяване и условията в България за добив на енергия от слънце, които са над средните за Европа.

Какви компании търсят финансиране?

Интерес от инвестиции във ФЕЦ се наблюдава както от малкия и средния бизнес, така и от големи предприятия. Всяка компания, която е финансово стабилна и има устойчив бизнес, се стреми да намали своите оперативни разходи и да бъде по-конкурентоспособна. Търсене има както от производствени компании, където обичайно разходите за електроенергия са сериозно разходно перо, така и от търговски фирми и собственици на земя.

Какви възможности предлага Алианц Банк България?

Зелената енергия е бъдещето и ние предлагаме финансови решения за инвестиционни проекти в тази насока. Финансираме изграждането на ФЕЦ в размер до 80% от всички разходи (в т.ч. закупуване на земя, технически проекти, разходи за присъединяване и т.н.). Срокът за погасяване е до 10 години с гратисен период – времето на нейното изграждане. Допълнително предлагаме и оборотни кредити с цел финансиране на ДДС към инвестицията.

Стремим се да сме близо до нашите клиенти и да отговаряме своевременно на техните нужди, за да можем заедно да осигурим бъдещето.

Текстът e публикуван в новия брой 7 на сп. "Мениджър". Търсете списанието в разпространителската мрежа в цялата страна и онлайн в платформата за дигитално четене zinzin.bg

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ