Bank of England: Великобритания може би вече е в рецесия

Bank of England: Великобритания може би вече е в рецесия

Bank of England: Великобритания може би вече е в рецесия

Както се и очакваше Bank of England повиши лихвените проценти от 1,75% на 2,25% - най-високото ниво от 14 години, и предупреди, че Обединеното кралство може вече да е в рецесия. Икономиката не опрадва очакванията на Централната банка за ръст. Прогнозата е за свиване с 0,1%.

Това е седмото поредно повишаване на лихвените проценти на банката, която се опитва да укроти скока на цените. Този ход ще доведе до повишаване на разходите по заеми до най-високите им стойности от 2008 г., когато световната банкова система беше изправена пред колапс.

Инфлацията е пика си от близо 40 години, отбелязва ВВС. Освен това се очаква цените да се повишат през октомври, въпреки правителствения план за ограничаване на ръста на цените на газта и електроенергията за домакинствата и бизнеса .

Повишаването на лихвените проценти прави вземането на заеми по-скъпо, което на теория трябва да насърчи хората да харчат по-малко и да охлади инфлацията. Разходите на много домакинства с ипотеки ще се повишат. Хората с типична ипотека за проследяване ще трябва да плащат около 49 паунда повече на месец, докато при стандартните ипотеки с променлива лихва увеличението ще е с 31 паунда.

Банката се надява да удържи инфлацията и заедно с правителствените мерки за домакинствата и бизнеса ще ограничи скока на цените. Прогнозата и е за 11% ръст на цените през октомври, да се задържи на 10% през следващите три месеца преди да започне да пада.

На фона на тези мерки новият канцлер Куаси Квартенг се готви да обяви „мини-бюджет” днес. Става въпрос за намаление на ставките на някои данъци и нови стимули за икономиката.

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ