Борсов наблюдател: Завоят на Федералния резерв е вече факт

Борсов наблюдател: Завоят на Федералния резерв е вече факт

Борсов наблюдател: Завоят на Федералния резерв е вече факт

Очакванията за сигнал, че централните банкери на САЩ ще свалят лихвите през 2024 г., станаха факт на заседанието на Федералния резерв през миналата седмица. Инвеститорите оставиха на заден план прогнозите на банкерите за това, с колко и кога ще се намаляват лихвите и се фокусираха върху самата промяна в тона. От наратива „високи лихви за дълго време“ вече става дума за намаление към неутрални нива. И това подкрепи рисковите активи, защото означава, че лихвените разходи в икономиката на САЩ /както и навсякъде по света, където има заеми в долари/ ще станат по-поносими и ще подпомогнат растежа.

Най-силно растящи бяха акциите на задлъжнели компании, на банките и на сектори, които ще спечелят от строителство и ръст на потреблението. Засега централните банкери смятат да намаляват лихвите доста по-слабо от очакванията на инвеститорите, но намаляването на инфлацията им отваря пространство за още по-агресивни мерки.

Доходността на държавните облигации на САЩ падна значително, което повлече надолу и лихвите по кредитите, включително и по ипотеките. Ефектът върху икономиката все още е малък, но за инвеститорите от значение е посоката. Намалението на инфлацията подкрепя тези решения, като през тази седмица предстои публикуването на още един индикатор за промяната в равнището на цените в икономиката. Той се следи по-зорко от централните банкери, защото отчита промените в цените на стоките, които американците потребяват.

Предпразничната седмица може да премине под знака на оптимизма за инвеститорите. Но този оптимизъм вече достига екстремни стойности сред индивидуалните инвеститори и създава опасност от краткосрочна корекция в началото на 2024 г. Тази опасност вероятно ще се използва от по-дългосрочните инвеститори за покупки на акции с хоризонт от половин година в очакване, че икономиката ще избегне тежка рецесия и годината на изборите в САЩ ще се окаже позитивна, както историята показва.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ