Британският паунд записа най-лошото си месечно представяне спрямо долара от година

Британският паунд записа най-лошото си месечно представяне спрямо долара от година

Британският паунд записа най-лошото си месечно представяне спрямо долара от година

Британският паунд претърпя най-лошия си месец спрямо щатския долар в рамките на една година през септември, като стратезите не са особени оптимисти относно останалата част от годината, тъй като очакванията за растеж отново отслабват, пише Си Ен Би Си.

Паундът поевтиня с 3,75% спрямо долара през месеца, регистрирайки спад, невиждан от края на миналото лято. По това време валутата на Обединеното кралство беше разклатена първо от политическа и икономическа несигурност, след това от краткотрайния „мини-бюджет“, обявен от бившия премиер Лиз Тръс, който тласна паунда до рекордно ниско ниво.

Паундът също падна с 1,26% спрямо еврото миналия месец, отбелязвайки най-слабото си представяне от декември 2022 г.

Обменните курсове бяха повлияни през последните две години от очакванията за лихвените проценти, като по-високите проценти обикновено правят валутата по-привлекателна за чуждестранни инвестиции.

Пазарните очаквания за пиковите лихвени проценти в Обединеното кралство достигнаха 6,5% през лятото, докато страната се бореше с лепкава инфлация, която се задържаше на високи нива, докато потребителските цени започнаха да се охлаждат в други развити икономики.

Английската централна банка спря серията си от 14 последователни повишения на лихвените проценти през септември, запазвайки основния си лихвен процент на 5,25% - ниво, което икономистите и наблюдателите на пазара бързо предположиха, че вероятно ще бъде пикът на повишенията.

Тази „преоценка на очакванията“ на пиковия процент и профила на краткосрочните лихвени проценти в Обединеното кралство тласна паунда надолу спрямо щатския долар, каза Джейн Фоли, главен валутен стратег в Rabobank.

По същия начин има очаквания, че Европейската централна банка е приключила с повишаването на лихвите, отбеляза тя. Но докато курсът на еврото спрямо паунда „се оттегли от върховете на диапазона, който доминираше от края на пролетта, валутната двойка остава относително завишена, отразявайки скорошното натрупване на рецесионни рискове, пред които е изправена икономиката на Обединеното кралство“, каза Фоли.

„Английската централна банка, сред централните банки на Г-10, вероятно е в най-трудната позиция“, каза пред Си Ен Би Си Джим Маккормик, макро стратег в Citi.

„Те трябва да балансират една все по-слаба перспектива за растеж с много лепкава висока инфлация. Мисля, че част от слабостта на паунда е по-малкото ценообразуване за АЦБ в бъдеще. Мисля, че част от това е това признаване на ниския растеж и високата инфлация и наистина очаквам паундът да отслабне още повече оттук нататък.“

Въпреки затягането на паричната политика от страна на Федералния резерв, икономиката на САЩ се очаква да нарасне между 1,5% и 1,9% тази година.

Въпреки че най-голямата икономика в еврозоната в лицето на Германия изпада в рецесия, ЕЦБ очаква 0,7% растеж в еврозоната тази година.

Това се сравнява с прогнозата за ръст от 0,5% от АЦБ за Обединеното кралство, като Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) прогнозира дори по-ниско разширяване, близо 0,3%.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ