Бюджетната криза в Германия се задълбочава

Бюджетната криза в Германия се задълбочава

Бюджетната криза в Германия се задълбочава

Бюджетната криза в Германия се задълбочи, след като Министерството на финансите наложи спешно замразяване на разходите в отговор на решение от миналата седмица на Конституционния съд на страната, предаде Блумбърг.

Управляващата коалиция на канцлера Олаф Шолц е в надпревара с времето да изясни последиците от решението на Конституционния съд, което поставя под въпрос стотици милиарди евро финансиране в специални фондове, които не са част от редовния федерален бюджет.

В понеделник Министерството на финансите в Берлин замрази почти всички нови разрешения за разходи за тази година, тъй като се опитва да идентифицира по-широките и дългосрочни последици, твърдят правителствени служители.

Съществуващите задължения ще бъдат изпълнени, но нови ангажименти могат да бъдат отблокирани само в изключителни случаи, добавиха те. Решението се отнася за всички федерални министерства, с изключение само на конституционните органи, включително двете камари на парламента и Конституционния съд.

Съдиите постановиха миналата седмица че пренасочването на 60 милиарда евро помощ, отделена за пандемия от  COVID-19 през 2021 г., не може да бъда прехвърлена във фонд за инициативи, свързани с борбата с климатичните промени, като например за производството на слънчевата енергия.

Съдебното решение вероятно ще засегне други подобни специални фондове, включително този, който плаща за мерки за облекчаване на тежестта върху домакинствата и компаниите от високите цени на енергията, според министъра на икономиката Робърт Хабек.

Ако официални лица стигнат до заключението, че решението се прилага в по-широк план, както се очаква, министърът на финансите Кристиан Линднер ще трябва да отчете със задна дата поне 30 милиарда евро нов дълг в ревизиран федерален бюджет за 2023 г., твърдят пред Блумбърг запознати източници.

В резултат на това той ще бъде принуден да се откаже от плана си за възстановяване на конституционните правила, ограничаващи новите заеми, известни като дългова спирачка - ключова политика на неговата про-бизнес Свободна демократическа партия.

Германия има 29 такива извънбюджетни фонда на стойност около 870 млрд. евро, които могат да бъдат засегнати от решението на съда. Тази сума обаче включва 100 млрд. евро предназначени за модернизиране на германската армия, които бяха записани в конституцията миналата година и вероятно няма да са под риск.

Бюджетните законодатели трябва да финализират федералния бюджет за следващата година тази седмица и се срещат с експерти, за да обсъдят съдебното решение по-късно във вторник в Берлин

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ