Доходността на британските държавни облигации скочи до най-високото ниво от 2008 г.

Доходността на  британските държавни облигации скочи до най-високото ниво от 2008 г.

Доходността на британските държавни облигации актуализира рекорд от десетилетие и половина на данни за ускоряване на растежа на заплатите, което стимулира инфлацията и провокира Bank of England към нови увеличения на основния лихвен процент. Така доходността на двугодишните държавни облигации днес се увеличи до 5,379% спрямо 5,356% при затварянето на пазара предния ден, актуализирайки максимума от 2008 г.  Доходността на десетгодишните държавни облигации обаче леко намаля до 4,638% от 4,642%.

Според Националната статистическа служба на Обединеното кралство (ONS) средната заплата на британците през периода март-май 2023 г. се е увеличила с 6,9% на годишна база срещу ръст от 6,7% през периода февруари-април. Средно анализаторите очакваха възстановяването да се ускори до 6,8%.

В навечерието ръководителят на централната банка на Англия Андрю Бейли каза, че стабилността на британската икономика оказва натиск за повишаване на заплатите и търсенето, като по този начин осигурява продължителен период на висока инфлация.

Пазарните участници очакват, че основната лихва във Великобритания ще бъде увеличена от 5% на 6,5%.

Перспективата за нови повишения на лихвените проценти изпрати паунда над $1,29 във вторник за първи път от април 2022 г.

Освен това нарастващата доходност на държавните облигации оказва влияние и върху жилищния пазар. Средната лихва по двугодишна ипотека с фиксирани лихви във Великобритания във вторник беше най-високата от 2008 г. насам - 6,66% годишно, според Moneyfacts.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ