Европейските акции са се насочили към седмичен спад*

Европейските акции са се насочили към седмичен спад*

Европейските акции са се насочили към седмичен спад*

Европейските акции регистрираха понижения в ранната търговия в петък въпреки печалбите в миннодобивния сектор и този на технологиите. Основните индекси са се насочили към седмичен спад заради нарастващите опасения, свързани със забавящата се глобална икономика и преговорите за тавана на дълга на САЩ, пише Ройтерс.

Общоевропейският индекс STOXX 600 отчете спад 0,14 пункта, или 0,03%, до 456,04 пункта. Немският показател DAX се понижи с 57,75 пункта, или 0,37%, до 15 736,05 пункта. Водещият индекс на Лондонската борса FTSE 100 се раздели с 12,3 пункта от стойността си, или 0,16%, до 7 558,57 пункта. Френският измерител CAC 40 се понижи със 17,17 пункта, или 0,24%, до 7 212,1 пункта.

Президентът на САЩ Джо Байдън и председателят на Камарата на представителите на САЩ Кевин Маккарти се приближават към сделка, която ще повиши тавана на дълга на правителството от 31,4 трлн. долара за две години, като същевременно ограничи разходите на кабинета.

Притесненията относно това дали двете страни могат да постигнат сделка и да предотвратят дефолт по дълга на САЩ се отразиха негативно на пазарите през последните седмици.

„Очакваме двете страни да постигнат споразумение за дълга, което ще има значително въздействие върху икономическия растеж. Ако те отидат твърде далеч в намаляването на дефицита занапред, тогава очевидно това ще създаде някои насрещни ветрове за икономиката на САЩ“, коментира Питър Гарни, ръководител на капиталовата стратегия в Saxo Bank.

Индексът SXPP на ресурсните компании напредна с 2,31%, повеждайки секторни печалби в Европа, тъй като цените на металите се възстановиха, а цената на книжата на Rio Tinto скочи с 3,48%, след като Morgan Stanley повиши рейтинга си за акциите на компанията.

Технологичният индекс SX8P удължи ралито си за втори ден, напредвайки с 1,02%, след като американският производител на чипове Nvidia представи прогноза за силен растеж в бъдеще. Акциите на  ASM International скочиха с 5,03% до почти 18-месечен връх.

Европейските акции се повишиха до многогодишни върхове по-рано този месец, като германският DAX  отбеляза рекордно високо ниво, тъй като инвеститорите се фокусираха върху оптимистичните корпоративни отчети въпреки признаците за забавяне на икономическия растеж и лепкава инфлация.

Европейската централна банка се нуждае от поне още две увеличения на лихвените проценти с 25 базисни пункта, като пазарните прогнози за намаляване на лихвите в началото на 2024 г. са твърде оптимистични, заяви шефът на Нидерландската централна банка Клаас Нот в интервю, публикувано в четвъртък.

Акциите на затъналата в дългове френска верига за супермаркети Casino се сринаха с 6,51% при възобновяването на търговията, след като тя бе спряна по-рано тази седмица. Търговецът на дребно заяви, че официално започва подкрепени от съда преговори с кредиторите си, търсейки изход от финансовите си проблеми, докато претегля две оферти за обвързване от богати инвеститори.

Цената на книжата на ProSiebenSat.1 се понижи с 1,14%, след като германската медийна група отчете значителен спад в оперативната печалба за първото тримесечие, позовавайки се на предизвикателна макроикономическа среда и сдържаност на рекламния пазар.

Акциите на Faurecia поскъпнаха с 3,15%, след като Jefferies повиши рейтинга на френския производител на автомобилни части до „купувай“.

Разнопосочна търговия на Уолстрийт

Основните американски борсови индекси регистрираха смесени резултати в четвъртък, като S&P 500 и Nasdaq се повишиха на фона на силното поскъпване на акциите на Nvidia, което даде тласък на технологичния сектор, пише Си Ен Би Си.

Промишленият индекс Dow Jones отчете спад от 35,27 пункта, или 0,11%, до 32 764,65 пункта.  Широкообхватният показател Standard & Poor’s 500 се повиши с 36,04 пункта, или 0,88%, до 4 151,28 пункта. Индексът на високотехнологичните дружества Nasdaq напредна с 213,93 пункта, или 1,71%, до 12 698,09 пункта.

Цената на книжата на Nvidia скочи с 24,37% ден, след като компанията публикува по-силни от очакваното насоки за приходите. Експлозивното търсене на чипове на Nvidia, използвани в изкуствения интелект, подкрепи тримесечния ритъм.

Няколко анализатори, следващи Nvidia, повишиха ценовите си цели за акциите след резултатите. Ръстът на акциите на Nvidia доближи производителя на чипове до пазарна капитализация от $1 трилион.

Други компании от сектор на полупроводниците също получиха тласък, като цените на книжата на Advanced Micro Devices и Taiwan Semiconductor се повишиха съответно с 11,16% и 12%. VanEck Semiconductor ETF скочи с 8,6% и затвори на най-високото си ниво за годината. Други технологични компании също бяха печеливши, като акциите на Alphabet и Microsoft поскъпнаха с 2,13% и 3,85%.

„Макросъщността е, че иновациите в технологиите могат да преодолеят насрещния вятър на забавящата се икономика или по-високите лихвени проценти“, каза Дилън Кремер, съглавен инвестиционен директор на Certuity. „По-специално технологиите и акциите на растежа не са мъртви“, добави той.

Въпреки действията от четвъртък, опасенията относно обхвата на пазара продължават. Избрани компании и сектори движат пазара нагоре, маскирайки някои от пукнатините под повърхността, каза Кийт Лърнър, съглавен инвестиционен директор на Truist.

„Това, което виждате днес, е продължение на съществуващите тенденции, които се засилват още повече с тези новини от Nvidia“, каза той. „Това е приказка за два пазара и печелившите увеличават преднината, а губещите увеличават загубите си на относителна основа“, добави Лорнър.

Междувременно преговорите за повишаване на тавана на дълга на САЩ продължиха, като крайният срок за дефолт бързо наближава. При разговорите между лидерите на Конгреса и президента на САЩ Джо Байдън е бил постигнат напредък, твърди доклад на Ройтерс, в който се казва, че двете страни просто трябва да се споразумеят за 70 федерални разходи от 70 млрд. долара.

Несигурността около преговорите оказа натиск върху акциите тази седмица, като Dow и S&P 500 са напът да регистрират седмични понижения от приблизително 2% и 1%, съответно. Nasdaq се повиши с 0,3%.

Повишения в Азия

Основните индекси на фондовите борси в Азиатско-тихоокеанския регион записаха предимно повишения в петък, следвайки ралито на Уолстрийт и надеждите, че преговарящите в САЩ ще постигнат споразумение за тавана на дълга, преди да се стигне до дефолт, предаде Си Ен Би Си.

Водещият индекс на Токийската фондова борса Nikkei 225 отчете ръст от 115,18 пункта, или 0,37%, до 30 916,31 пункта, след като по-рано прескочи прага от 31 хил. пункта.

Основната инфлация в Токио, която не включва цените на пресните храни и горивата, нарасна с 3,9% на годишна база през май, което е най-бързият темп на повишение от 1982 г. насам. Индексът на потребителките цени за японската столица, които е считан за индикатор за данните за цялата страна, се повиши с 3,2% на годишна база, което е леко забавяне в сравнение с априлското ниво от 3,5%

В континентален Китай бенчмаркът Shanghai Composite се повиши с 11,24 пункта, или 0,35%, до 3 212,5 пункта, докато индексът Shenzhen Composite напредна с 6,36 пункта, или 0,32%, до 2 012,49 пункта. Хонконгският показател Hang Seng записа спад от 369,01 пункта, или 1,93%, до 18 746,92 пункта.

В Южна Корея бенчмаркът Kospi се повиши с 4,12 пункта, или 0,16%, до 2 558,81 пункта.

Австралийският измерител ASX 200 напредна с 16,6 пункта, или 0,23%, до 7 154,8 пункта.

У нас

Индексите на Българската фондова борса (БФБ) регистрираха понижения в ранната търговия. Основният индекс SOFIX отчете спад от 1,24 пункта, или 0,19%, до 662,78 пункта. BGBX40 се понижи с 0,18 пункта, или 0,12%, до 146,48 пункта. BGTR30 записа спад от 1,77 пункта, или 0,24%, до 744,54 пункта. BGREIT се понижи с 0,37 пункта, или 0,20%, до 188,85 пункта.

*Информацията е актуална към 13:05 часа

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ