Кипър чисти банките си от съмнителни авоари, властите проверяват за руски сметки

Кипър чисти банките си от съмнителни авоари, властите проверяват за руски сметки

Кипър чисти банките си от съмнителни авоари, властите проверяват за руски сметки

Над 125 000 сметки, главно на руснаци, са закрили банките в Кипър за последните 5 години, съобщиха от Централната банка на страната. Тя, финансовото министерство и полицията започнаха задълбочени проверки за потенциални нарушения, споменати в голямото международно журналистическо разследване „Поверително от Кипър“ /Cyprus Confidential/, съобщи в кореспонденция БНР.

Руски граждани в момента притежават само 2,2% от депозитите в кипърските банки. Трезорите в страната са прекратили бизнес отношенията си с близо 43 000 фиктивни компании с руски интереси от края на 2018 г. досега. Наложени са глоби в 13 случая за пране на пари.

Данните за изчистването на финансовите институции обяви Централната банка на Кипър в отговор на разкритията на мащабното международно журналистическо разследване „Поверително от Кипър“.

Кипър е под наблюдение на Комитета на Съвета на Европа за спазване на мерките за пране на пари /Moneyval/ и последната му, пета оценка през 2020 г. беше положителна, отбелязват още от Централната банка.

В доклади от международното разследване, които започнаха да се публикват от вторник, се твърди, че финансовата система на средиземноморската страна чрез спорни схеми е помогнала на руски олигарси под западни санкции да укрият състоянието си. Правителството е с нулева толерантност към прането на пари и нарушаването на санкциите, заяви правителственият говорител Константинос Летимбиотис.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ