Новият надзорник на FTX:  Не съм виждал подобен пълен провал в корпоративния контрол

Новият надзорник на FTX:  Не съм виждал подобен пълен провал в корпоративния контрол

Новият надзорник на FTX:  Не съм виждал подобен пълен провал в корпоративния контрол

Новият главен изпълнителен директор на FTX Джон Дж. Рей III отправи тежки критики към начина, по който е била управлявана фалиралата крипто борса, предаде Би Би Си.

Рей, който замени на поста Сам Банкман-Фрайд, след като компанията подаде молба за защита от фалит по Глава 11 в САЩ, посочи в документи до съда, че „никога не е виждал подобен пълен провал в корпоративния контрол“ и критикува бившия изпълнителен директор за „пълната липса на надеждна финансова информация“ в компанията.

Междувременно Банкман-Фрайд, заяви пред новинарския уебсайт Vox, че съжалява, че е подал молба за банкрут. По думите му това решение е извадило финансовите въпроси извън негов контрол, като същото интервю той изрази недоволство от работата на финансовите регулатори.

Експертът по преструктурирането Джон Дж. Рей III от своя страна заяви, че това, което е открил, откакто пое управлението, е „безпрецедентно“ в неговата 40-годишна кариера, която включва надзора на ликвидацията на енергиен гигант Enron – един от най-известните фалити в корпоративния свят.

В документите, подадени за първия ден от процедурата по несъстоятелност в Съда в Делауеър, Рей критикува и „непостоянните и подвеждащи“ публични изявления на неговия предшественик.

По думите му FTX е концентрирал контрола в ръцете на „много малка група от неопитни, неумели и потенциално компрометирани лица“ и не е поддържал централизиран контрол върху парите си.

Вместо това, каза той, има „липса на точен списък на банковите сметки и упълномощените лица, които подписват банкови извлечени“.

По думите му досега са намерени „само част от цифровите активи“, притежавани от фирмата.

„Разбрах, че на Бахамските острови корпоративни средства на FTX Group са били използвани за закупуване на домове и други лични вещи за служители и съветници“, се посочва още в декларацията на Рей.

Новият изпълнителен директор добави, че има „основен екип от отдадени служител“, които са останали фокусирани върху работата си след фалита.

Той също така отбеляза, че някои от хората, които са най-пострадали от последните събития, „са настоящи и бивши служители и ръководители, чиито лични инвестиции и репутация са пострадали“.

Смята се, че FTX дължи пари на повече от милион души и на редица организации.

Не е ясно каква сума ще получат те в края на процедурата по несъстоятелност, въпреки че много експерти предупреждават, че това може да е малка част от вложеното от тях във фирмата.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ