Общините подали във финансовото министерство 1625 проекта за 3 млрд. лева

Общините подали във финансовото министерство 1625 проекта за 3 млрд. лева

Общините подали във финансовото министерство 1625 проекта за 3 млрд. лева

Бюджетната комисия гласува окончателно промените в закона за държавния бюджет за следващата година, като приложи списъка с инвестиционни проекти на общините, изпратени до министерството на финансите до 12 ч. вчера. Общо подадените проекти са 1625 за около 3 милиарда лева. За всяка община е спазен лимитът, подчерта заместник финансовият министър Георги Клисурски.

"За проектите, които са в списъка, съответната община, трябва да има две неща: първото, ако е за проектиране, да има виза за проектиране и избран съответно изпълнител. Второто е, ако е за строителство, да има издадена виза за строителство и по съответната процедура по ЗОП - избран изпълнител. С тези неща отива в Регионалното министерство, сключва договор за изпълнение и финансиране, получава до 20 процента аванс, и започва да действа по обекта. Няма други условия, освен лимитите", обясни председателят на Бюджетнатакомисия Йордан Цонев, цитиран от БНР.

Той поясни, че общините, които са изпуснали сроковете, ще могат да подават проектите си до месец март догодина, когато списъкът ще бъде актуализиран.

"Март месец ще бъде допълнен, кориргиран. За два месеца нищо няма да се случи в общините, ако някой е изтървал проект или го е подал грешно, защото два месеца са нищо. Януари почти не се работи", допълни Цонев.

Бюджетната комисия одобри и методиката, с която финансовото министерство ще начислява и събира таксите от операторите на хазартни игри. В неделя комисията прие увеличение на таксите, като за някои от тях увеличението е  до 4 пъти.

С методиката се определя колко ще плащат операторите, които имат действащ лиценз. Новата такса ще се събира само за времето от 1 януари 2024 година, а няма да важи за стари периоди, обясни Людмила Петкова, заместник-министър на финансите. Всички нови лицензи ще бъдат с новата, по-висока такса, дори документите за тях да са дадени за разглеждане от НАП преди началото на 2024 година, допълни тя.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ