EЦБ влиза в серия на поетапно вдигане на лихвите

EЦБ влиза в серия на поетапно вдигане на лихвите

EЦБ влиза в серия на поетапно вдигане на лихвите

Европейската централна банка ще повиши лихвените проценти по време на заседанието си през следващата седмица. Това заяви управителят на Финландската централна банка и член на управителния съвет на ЕЦБ Оли Рен, цитиран от Ройтерс.

Коментарът му идва, след като по-рано днес предварителните данни на европейската статистическа служба Евростат показаха, че годишната инфлация в еврозоната е достигнала рекордно равнище от 9,1% през август. През юли инфлацията бе 8,9% на годишна база.

„Дори след срещата ще бъде необходимо лихвените проценти да се увеличат допълнително на бъдещи заседания“, каза Рен в реч пред правителството на Финландия.

На този фон експерти от Goldman Sachs очаква Европейската централна банка да повиши лихвените проценти със 75 базисни пункта на предстоящата си среща.

„Като се имат предвид днешните по-силни от очакваното данни за инфлацията, заедно с коментарите на представителите на ЕЦБ и рисковете за краткосрочния растеж, сега очакваме Управителният съвет да повиши лихвите със 75 базисни пункта на срещата през септември“, посочи американската банка в бележка в сряда.

Паричните пазари също засилиха прогнозите за подобно увеличение от миналия петък насам, след като източници на Ройтерс казаха, че членовете на ЕЦБ може да обсъдят увеличение със 75 базисни пункта.

Други банки, включително Nordea и Danske Bank, също заявиха, че очакват увеличение в такъв размер.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ