Световното богатство нарасна до рекордните 530 трлн. долара

Световното богатство нарасна до рекордните 530 трлн. долара

Световното богатство нарасна до рекордните 530 трлн. долара

Световното богатство е нараснало с 10,6% през последната година, достигайки рекордните 530 трлн. долара през 2021 г., става ясно от доклад на Boston Consulting Group (BCG), цитиран от Блумбърг.

Според консултантската фирма то ще продължи да расте във всички региони, въпреки инфлационния натиск и инвазията на Русия в Украйна

Силните пазари на акции и нарастването на търсенето на недвижими активи като имоти, вино и изкуство са в основата на увеличението, посочват от BCG. През следващите три години вероятно ще бъде създадено ново богатство в размер на 80 трлн. долара.

„Създаването на богатство е изключително устойчиво и се очаква темпът на растеж да остане положителен дори на фона на геополитическите сътресения“, коментира съавторът на доклада и глобален ръководител на подразделението за управление на богатството в BCG Анна Закжевски.

Очаква се Азиатско-тихоокеанският регион да поддържа най-бързия темп на растеж на богатството, като стойността на активите в региона ще расте със среден годишен темп от 8,4% до 2026 г. Ако това темпо на растеж се запази, то регионът може да стане дом на почти една четвърт от световното богатство. Хонконг може още следващата година да задмине Швейцария като юрисдикцията, управляваща „най-голямото частно трансгранично богатство“, посочват от BCG.

Ръстът на богатството в Северна Америка ще се забави до 4,7% до 2026 г. спрямо среден темп от 9,1% през последните пет години. В Западна Европа забавянето ще бъде от 4,5% до 4%.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ