Турция поднови цикъла на понижение на лихвите

Турция поднови цикъла на понижение на лихвите

Турция поднови цикъла на понижение на лихвите

Турската централна банка понижи основния си лихвен процент с 50 базисни пункта от 9% на 8,5% в момент, когато страната продължава да се бори с последствията от опустошителното земетресение, което засегна милиони животи, пише Си Ен Би Си.

Ходът, който бележи подновяване на поредица от намаления на лихвените проценти през 2022 г. въпреки високата инфлация, беше в съответствие с очакванията на Ройтерс.

„Стана още по-важно да поддържаме благоприятни финансови условия, за да запазим инерцията на растежа на промишленото производство и положителната тенденция в заетостта след земетресението“, посочи централната банка в прессъобщение, като добави, че въздействието на земетресението все оценява.

Две последователни земетресения разтърсиха Турция и Сирия по-рано този месец, като броят на жертвите в двете страни вече е над 46 хил.

„Въпреки, че се очаква земетресението да засегне икономическата активност в близко бъдеще, прогнозата е, че то няма да има трайно въздействие върху представянето на турската икономика в средносрочен план“, се казва в изявлението.

Последните данни за инфлацията в страната показаха, че тя е достигнала 57,68% на годишна база през януари.

Паричната политика на Турция се основава на преследване на растеж и конкуренция при износа, а не на успокояване на инфлацията. Турският президент Реджеп Тайип Ердоган поддържа неортодоксалното мнение, че повишаването на лихвените проценти води до ръст на инфлацията, вместо да я укроти. Тази политика драстично отслаби турската лира миналата година.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ