Улеснени стъпки за дигитализация на плащанията

Улеснени стъпки за дигитализация на плащанията

Улеснени стъпки за дигитализация на плащанията

В нашата програма може да участва всяко лице, което извършва търговска дейност, споделя Красимира Райчева, мениджър на Visa за България

- Как Visa в България помага на малките предприемачи, които не разполагат с достатъчно време и споделят, че въвеждането на онлайн бизнес е скъп и обезкуражаващ процес?

- Visa в партньорство с български банки, правителствени институции и неправителствени организации осъществява от средата на декември 2022 г. програмата „България БезБрой“. Нейната цел е да подпомогне малкия и средния бизнес да приемат дигитални разплащания. (Моля, вижте подробности в инфографиката вляво – бел.ред.).  Чрез „България БезБрой“ се стимулира дигитализацията на българската икономика като цяло. Фирмите, които се дигитализират, обичайно увеличават оборота си, а на клиентите са предлага лесно и надеждно разплащане, което им пести време.

- Бихте ли посочили стъпките, по които трябва да премине един предприемач, за да въведе безконтактни плащания в бизнеса си?

- Дигитализацията на бизнеса е максимално улеснена като процес. Необходимо е предприемачът да се свърже с някоя от участващите банки и/или платежни институции и да кандидатства за ПОС терминал. След като получи отговор и одобрение, той трябва да подпише договор, а после до 10 работни дни получава ПОС терминал и обучение как да го използва. Има възможност за избор колко често да се получават извлечения – дневно, седмично или месечно.

В програмата може да се участва чрез юридическо лице (регистрирано съгласно Търговския закон) или като едноличен търговец, физическо лице, което извършва търговска дейност съгласно чл. 2. от Търговския закон, както и самоосигуряващо се лице, упражняващо свободна професия, занаятчийска дейност или предоставящо хотелиерски услуги. Важно е кандидатът да не е приемал плащания с карта на ПОС терминал в обекта си през последните 12 месеца, както и да отговаря на конкретните условия и политики, включително на рисковата политика на избраната от него банка или платежна институция.

След като получи своя ПОС терминал, предприемачът ще може да приема плащания с карти, включително безконтактни с мобилни устройства, като смартфони и смарт часовници.

- Как осигурявате сигурността на плащанията?

- Всички трансакции, независимо дали са извършени с пластика на карта Visa или със смартфон, смарт часовник или таблет, са защитени. При плащане с карта, включително безконтактно и през мобилно устройство, потребителите се възползват от пълния набор защити за сигурно плащане, които Visa предлага. Изключително важно е, че когато някой вкара данните от картата си в мобилния портфейл на устройството, Visa заменя данните му с уникален набор от цифри. Тази технология се нарича токенизация и осигурява допълнително ниво на сигурност. За потребителите е важно плащанията да са сигурни, удобни и лесни за използване дори от хора с основни умения за работа с мобилни устройства. 

Венцислав Савов. Материалът е публикуван в бр.8/23 на сп. "Мениджър", който ще откриете в дистрибуторската мрежа, както и в дигиталното приложение ZinZin

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ