Китайската автомобилна индустрия разкритикува антисубсидийното разследване на ЕК, призова за обективност

 Китайската автомобилна индустрия разкритикува антисубсидийното разследване на ЕК, призова за обективност

Китайската автомобилна индустрия разкритикува антисубсидийното разследване на ЕК, призова за обективност

Европейският съюз трябва да гледа „обективно“ на китайската индустрия за електрически превозни средства и нейната силно конкурентна промишлена верига за доставки. Това заяви Цуи Донгшу, генерален секретар на Китайската асоциация за леки автомобили, цитиран от Си Ен Би Си.

Коментарът му идва ден, след като Европейската комисия неочаквано започна „антисубсидийно“ разследване срещу китайските производители на електромобили.

„Лично аз твърдо се противопоставям на оценката на ЕС за новите енергийни превозни средства на Китай“, каза Донгшу.

„ЕС трябва да гледа обективно на развитието на китайската индустрия за електрически превозни средства, вместо произволно да използва едностранни икономически и търговски инструменти, за да ограничи развитието или да увеличи оперативните разходи на китайските електрически превозни средства в Европа“, добави той.

„Износът на нови енергийни превозни средства в Китай отбелязва по-големи обеми не поради огромни държавни субсидии, а поради силно конкурентната китайска промишлена верига за доставки, произлизаща от силната пазарна конкуренция на вътрешния пазар“, каза Цуи.

Той добави, че китайските автомобили, изнасяни за Европа, обикновено се продават на дребно на почти двойно по-високи цени в сравнение с пазарите в континентален Китай.

„Европа е отворена за конкуренция, но не и за надпревара към дъното“, каза председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен в сряда в годишната си реч за състоянието на Съюза в Европейския парламент в Страсбург, след като потвърди новото разследване.

Нейното изявление бележи поредната пречка в отношенията между ЕС и Китай. Това

Комисията казва, че антисубсидийното разследване трябва да наложи мерки в рамките на 13 месеца от неговото начало. ЕК също така посочва, че временните мерки трябва да бъдат наложени не по-късно от девет месеца, последвани от четири месеца за налагане на окончателни мерки, ако това е законово обосновано.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ