Автомобили

Nissan продава дела си в Daimler

Nissan продава дела си в Daimler

Японският автомобилен производител Nissan обяви продажбата на своите акции в германския автомобилен производител Daimler за около 1,19 млрд. евро, за да засили финансовото си състояние. Това съобщава Bloomberg. 

По информация на изданието, по този начин Nissan последва френския автомобилен производител Renault, който продаде дела си в Daimler през март. Сделката беше на стойност 1,14 млрд. евро.

Благодарение на продажбата на дела си в Daimler, според Bloomberg, Nissan се опитва да възстанови рентабилността и да преразгледа портфейла си от акции, след като арестът на бившия шеф на алианса Renault-Nissan-Mitsubishi Карлос Гон през 2018 г. се отрази негативно върху финансовото състояние на компанията. 

Гон, който има френско, бразилско и ливанско гражданство, е арестуван от прокуратурата в Токио на 19 ноември 2018 г. Според разследването той не е декларирал надлежно възнаграждението си от 9 милиарда йени (над 80 милиона долара), което е получил като председател на съвета на директорите на Nissan от 2010 до 2018 г. Той също е изправен пред други обвинения за финансови нарушения. През април 2019 г. Гон беше освободен от затвора и поставен под домашен арест с голяма гаранция, припомня изданието, цитирано от ТАСС. 

Ключови думи