ЕЦБ изненадващо остави лихвите без промяна

ЕЦБ изненадващо остави лихвите без промяна

ЕЦБ изненадващо остави лихвите без промяна

Европейската централна банка (ЕЦБ) остави лихвите непроменени и обяви допълнително изкупуване на облигации за 120 млрд. евро, предаде DailyFX.

ЕЦБ запази основната лихва по депозитите на ниво от минус 0,50%, въпреки че пазарите очакваха понижение с 10 базисни пункта.  Лихвата по рефинансирането остава на равнище от 0%, а тази по пределното кредитно улеснение запазва нивото си от 0,25%.

Същевременно с това обаче централната банка обяви, че ще изкупи държавни и корпоративни облигации за още 120 милиарда евро - новоотпечатани пари, които ще бъдат инжектирани във финансовата система, предаде Асошиейтед прес.

Банката представи и програма за кредитиране на малките и средните предприятия, които са най-засегнати от епидемията от коронавируса, информира Франс прес, цитирана от БТА.

Франкфуртската институция ще предостави повече евтини дългосрочни заеми на търговските банки, за да гарантира, че разполагат с нужната ликвидност. Освен това ЕЦБ ще смекчи временно капиталовите изисквания за банките, за да могат те да продължат да отпускат кредити, допълва АП.

ЕЦБ установява значително влошаване на перспективите за растежа в еврозоната заради отражението от епидемията от коронавирус, заяви ръководителката на институцията Кристин Лагард, цитирана от Франс прес.

Не само че епидемията засяга веригите за доставки, нарушавайки производствените планове в промишления сектор, но и необходимите мерки за карантина предизвикват в много по-широк план сътресения в активността, подчерта Лагард.

Епидемията от коронавирус представлява значителен удар за икономиката в Еврозоната и изисква амбициозен и координиран бюджетен отговор, изтъкна ръководителката на ЕЦБ. Така тя върна топката в полето на държавите, които ще трябва едновременно да поемат здравното предизвикателство и да ограничат икономическия ефект след серията мерки за парична подкрепа, обявени от ЕЦБ, отбелязва АФП.

Следвайки обявата на мерките на ЕЦБ, основният индекс на фондовата борса във Франкфурт Dax загуби 8,34% от стойността си. Към 15:50 часа българско време (13:50 часа по Гринуич) Dax се понижи с 871,06 пункта до 9 567,62 пункта.

 

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ