Банки

Сливанията на банки в САЩ бележат най-високото темпо от 2008 г. насам

Сливанията на банки в САЩ бележат най-високото темпо от 2008 г. насам

През тази година банките в САЩ се сливат с темпо, невиждано от финансовата криза през 2008 г. насам. Тази тенденция контрастира с динамиката на финансовия сектор през миналата година, когато икономиката понесе тежки щети заради пандемията от COVID-19 и множество регионални банки замразиха плановете си за сливане. Днес обаче мениджърите в сектора са по-уверени относно бъдещето на техните компании, макар че някой от тях не са сигурни, че биха могли да се справят само. Въпреки че в много аспекти икономиката на САЩ се е възстановила, търсенето на земи продължава да е ниско, а печалбите от него са скромни, пише Орла Макафи за „Уолстрийт джърнъл“.

По данни на Dealogic до края на септември банките в САЩ са обявили сделки на стойност от 45 млрд. долара. Това означава, че темпото на сливания и придобивания тази година е най-високото от 2008 г. насам, като някои големи банки трябваше да прибягнат до продажба, за да избегнат крах. През същия период на миналата година банките бяха анонсирали сделки за едва 17 млрд. долара.

Банките обикновено отделят седмици и дори месеци за анализ на книжата на потенциалните придобивки, търсейки рискови заеми и други червени флагове, преди да се съгласят на сделка. Пандемията от COVID-19 обаче доведе до промени в процеса. От месеци банките не успяват да получат достъп до кредитоспособността на своите клиенти, камо ли на конкурентите си.

„Нито потенциалните продавачи, нито купувачите, искаха да извършват трансакции през миналата година заради високите нива на несигурност“, коментира Кевин Райли от First Interstate BancSystem.

Очакваната вълна от необслужвани заеми обаче така и не се осъществи, като към края на миналата година бяха подновени разговорите за сливания и придобивания.

Този месец First Interstate се съгласи да придобие регионалния кредитор Great Western Bancorp в сделка, която ще увеличи активите на първата на над 32 млрд. долара.

„Банките вече не се страхуват от срив“, коментира Нейтън Стовал, анализатор в S&P Global Market Intelligence. „Те вече не гледат на сделките като на опит да се възползват от ниските цени“, добави той.

2019 г. също бе белязана от множество сливания в сектора, но тази година в процеса участват по-големи регионални играчи. Макар че до момента са осъществени по-малко сделки в сравнение със същия период на 2019 г., тяхната обща стойност е по-висока.

Базираната в Минеаполис U.S. Bancorp обяви миналата седмица, че планира да купи бизнеса с банкиране на дребно на MUFG Union Bank. Друг голям регионален играч - Citizens Financial Group, заяви през юли, че планира да придобие Investors Bancorp Inc.

Федералния резерв на САЩ понижи основния си лихвен процент  близо до нулата в началото на кризата с COVID-19, като по-ниските лихви ограничиха печалбите на банките от водещи им бизнес – отдаването на кредити.

Освен проблемите заради по-ниските печалби, малките банки трудно могат да се конкурират с дигиталните предложения на мегабанките.

„Натиска за консолидация в сектора нарасна през последните години“, коментира Скот Уайли, главен изпълнителен директор на банката за 2 млрд. долара First Western Financial. През юли неговата банка обяви, че ще придобие компанията майка на по-малка банка в региона - Rocky Mountain Bank.

„За банка от мащаба на 300, 500 или 700 млн. долара ситуацията бе такава, че можехте да имате добър малък бизнес, който да издържи дълго време. Днес това е много трудно“, добави той.

Ключови думи

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ