Живко Тодоров смени Стоян Мавродиев начело на ББР

Живко Тодоров смени Стоян Мавродиев начело на ББР

Живко Тодоров смени Стоян Мавродиев начело на ББР

Бившият главен финансов директор на Първа инвестиционна банка Живко Тодоров е новият изпълнителен директор и член на Управителния съвет на Българската банка за развитие /ББР/. Назначението бе обявено официално днес от самата банка. Тодоров заема мястото на Стоян Мавродиев, който се разделя с поста след като премиерът Борисов нареди преди седмица да бъде освободено цялото ръководство на банката заради е дала 75 млн. лева кредит на "С.Г. груп", която според публикации е  свързана с колекторска дейност. ББР получи 700 млн. лева като част от антикризисните икономически мерки на правителството с цел основно подпомагане на малък и среден бизнес. Според обясненията на ръководството на банката кредитът бил отпуснат преди държавните средства да влязат в нея, а самата сделка позволявала на две български банки да се отърват от лоши портфейли с кредити. Ръководството на ББР определи скандала като фалшив, а Мавродиев дори заяви, че "някой е подвел премиера". 

Новият директор на ББР е финансист и професионален банкер с дългогодишна практика в българската банкова система, уточняват от ББР. Живко Тодоров притежава магистърска степен по Счетоводство и контрол от УНСС в София, както и Executive MBA от Hult International Business School в Лондон.
Професионалната му кариера започва през 1997 г. в ING Bank - клон София, където до 2012 г. заема последователно длъжностите оперативен счетоводител, финансов контролер, главен финансов директор и член на Управителния съвет за България.
В периода 2012-2014 г. е назначен за главен финансов директор и член на УС на "Алфа Банк" - клон България, допълват от ББР.
От юни 2014 до март 2020 г. е главен финансов директор и член на Управителния съвет на Първа инвестиционна банка, където отговаря за ресорите Финанси, Счетоводство, Връзки с инвеститорите, Трежъри и Финансови институции, Кореспондентски отношения. Под негово ръководство се разработва и внедрява вътрешна политика за трансферно ценообразуване на средства и модел за разпределение на разходите, както и модел за изчисляване на рентабилност на ниво бизнес линия, продукти и клиенти, допринася за надграждане на рейтинга на банката в периода 2014-2017, като й създава и звено за финансов и бизнес анализ, уточняват от ББР.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ