McDonald's мести в Лондон главния си офис извън САЩ

McDonald's мести в Лондон главния си офис извън САЩ

McDonald's мести в Лондон главния си офис извън САЩ

Международната верига ресторанти за бързо хранене McDonald's обяви, че премества целия си бизнес извън САЩ под британска данъчна юрисдикция, предаде Би Би Си.

Европейският главен офис на McDonald's, който движи бизнеса на компанията извън САЩ, в момента е регистриран в Люксембург.

Новата холдингова компания McDonald's ще плаща корпоративните данъци на всички свои фирми извън САЩ по британската ставка от 20%, колкото плаща и сега в Люксембург. До 2020 г. британското правителство планира да намали ставката за до 17%.

Мениджърите на компанията заявиха, че преместването на щаб-квартирата в Лондон не е свързано с желание да намалят данъците. Но ще намалеят разходите и ефективността ще нарасне, още повече, че значителна част от персонала на компанията работи във филиалите във Великобритания.

Британският главен офис ще получава и голяма част от лицензионните такси за правата за интелектуална собственост, които компанията държи извън САЩ.

Британското правителство прие радостно новината. По време на кампанията за Брекзит много експерти прогнозираха, че ако Лондон напусне ЕС, големите корпорации ще напуснат Лондон и ще се пренесат на континента.

Тази седмица Европейската комисия започна официално разследване на данъчната сделка между McDonald's и властите в Люксембург. Смята се, че сделката нарушава правилата на ЕС за предоставяне на държавна помощ.

По данни на Еврокомисията от 2009 г. заради данъчни отстъпки дъщерната компания на McDonald's на практика не е плащала корпоративен данък, докато в същото време е имала значителна печалба – през 2013 г. тя е надхвърляла 250 млн. евро.

McDonald's отрича обвиненията  и твърди, че е плащала всички видове данъци, приети в ЕС.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ