Кабинетът отпусна 100 хил. лв. за разкопки на древния град край Рупите

Кабинетът отпусна 100 хил. лв. за разкопки на древния град край Рупите

Правителството отпусна 100 000 лв. на Министерството на културата за разкопките на древния град Хераклея Синтика край Рупите, съобщи БНТ.

Държавата вече предостави 1,5 млн. лв. за разкопки и изграждане на пътища до обекта.

Античният град е най-посещаваният туристически обект в Югозападна България. 

Миналата година правителството отпусна 100 000 лева, през май - 1,5 млн. за реставрацията и за реконструкцията на пътя до Рупите. През последните 3 дни археолозите са спрели работа заради липса на финансиране. Сега такова им беше отпуснато.

"Хераклея Синтика е вече добре познат сред обществените и научните среди като обект с висока експозиционна стойност и перспективи за социализация. Това е и единственият град на древните македони, проучващ се на територията на България, което го определя като изключителен и от научна гледна точка", коментира министъра на културата Боил Банов.

"Успяхме благодарение на помощта на МС, на Министерството на културата и на община Петрич за кратко време да превърнем този обект в много добра туристическа дестинация за доброто на българския югозапад", каза още археологът доц. Людмил Вагалински. 

Този уникален град беше разкрит през 2002 г., но поради липса на финансиране дълги години там не се работеше. През последните 2-3 г. са разкрити две-трети от него.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ