Борисов обеща в Страсбург: До 2-3 години ще се справим с корупцията

Борисов обеща в Страсбург: До 2-3 години ще се справим с корупцията

Борисов обеща в Страсбург: До 2-3 години ще се справим с корупцията

Корупцията, болната тема за Пирин и Банско и Истанбулската конвенция бяха сред критичните въпроси, зададени към премиера Борисов и от евродепутати в хода на дискусията след представянето на приоритетите на българското европредседателство, и от журнаристи на последвала съвместна пресконференция в Страсбург на българския премиер и на председателя на Европейския парламент Антонио Таяни.

Борбата с корупцията и контрабандата продължава на всички нива, гарантирам, че в следващите 2-3 години ще се справим напълно, заяви той и пред ЕП и пред журналистите. 

По същия начин Борисов даде публична гаранция, че на Банско няма да се строи нищо друго освен втори лифт 

"Имате моята гаранция, че освен втори лифт, една керемида повече няма да се сложи!", категорично подчерта той пред евродепутатите в отговор на въпрос за втори лифт в Банско.

„ Специално искам да отговоря на въпроса за българската природа, защото аз самият съм зелен. Българската природа мисля, че в огромна степен, е защитена от нашето правителство. Изпитвам огромно уважение към българските природозащитни организации и само преди 10 дни бях на среща с тях. Спирал съм инфраструктурни проекти с години, за да може да се излюпят новите щъркели. Карал съм министрите да пренасят лично блатни кокичета, за да не остане нито един стрък, смачкан от валяк. Всичките ни европейски инфраструктурни проекти са с тунели за мечки, вълци, костенурки. Трасета сме променяли. Ще изграждаме само втори лифт на Банско. Сега има един и туристите чакат с часове, за да се качат. Мога да Ви подпиша тук, че става дума за реализация на втори лифт. Той е нужен не само за туристите, но и за природата, защото сега те се качват с автомобилите си там. За да поддържаме този път ние го осоляваме през зимата и десетки дървета около него загиват.

Гарантирам Ви, че няма да се допусне незаконна сеч. България е първа в Европа през последните години по нови гори и единствената, която разширила горите си от всички европейски държави“, декларира Борисов.

Другият щекотлив въпрос - за корупцията, дойде от българския лагер. Питания по темата направиха българските евродепутати Петър Курумбашев и Николай Бареков, както и Ска Келер от Зелените.

"Корупция има навсякъде и водим огромна битка. Избиран съм 11 пъти като победител на избори в България. София имаше криза с боклука, когато станах кмет. Нямаше завод, нямаше нищо. Сега София след Цюрих е най-добре организираната система. В същото време, ако има такава корупция, каквато казвате ще има ли ръст на икономиката и инвестиции? Как ще ни избират все нас на първо място. Както сме се заели сега, до 2-3 години ще се справим и то добре", отсече Борисов.

Евродепутатът Елена Валенсиано призова Борисов от името на социалистите в ЕП и жените в Европа да бъде ратифицирана Истанбулската конвенция.

„Именно БСП взе решение да не я подкрепи в парламента. Ще положа всички усилия да мине в парламента. Насилието над жени и деца е чудовищно в цяла Европа“, отвърна Борисов. Няма да допуснем насилие над жените и децата в България, отново подчерта по-късно той и по време на пресконференцията си с Таяни.

Пред журналистите Борисов посочи също, че има много добър диалог с колегите си от Вишеградската група (Полша, Унгария, Словакия и Чехия). "Всички идваме от източния блок, живели сме в условията на социализъм, Варшавски договор, знаем какво е нищета и да има банани само за Нова година. Постигнатото в държавите от Източна Европа са уникални неща. Ако е било лесно, и в България да е имало метро, магистрали, пречиствателни станции. Благодарение на Старата Европа, на основата на кохезионните фондове, сега сме в пъти по-конкурентоспособни. Благодарение на Старата Европа, на основата на кохезионните фондове, сега сме в пъти по-конкурентоспособни, коментира Борисов.
 Стара Европа е отделила от парите на своите данъкоплатци за достиженията в Източна Европа и за достигане на изравняване на доходите - това, което хората очакват най-много. Не само сме задължени и признателни - освен пазар, всички присъединили се държави допринасяме за конкурентоспособността, културата, многообразието, геостратегически. Ние сме голямо семейство - ако в едно семейство почнат да се мерят кой е по-важен, няма как да живее щастливо, мирно и благополучно. Затова с повече такт, дипломация, в диалог, мога да говоря с едните и с другите. Мисля, че това е пътят. Нито без Вишеградската четворка Европа ще бъде същата. Те са не само естествен, а жизненоважен елемент в Обединена Европа. Всички сме се подписали под правилата на ЕС, трябва да ги спазваме, както прави България, коментира Борисов, цитиран от БТА.

А днешният дебат в ЕП след представянето на приоритетите на българското европредседателство Борисов обобщи така: "Изключително съм доволен и благодарен - ръководителите на всички парламентарни групи показаха доброжелателност към България за следващите шест месеца!"

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ