Най-скъпите горива в света са на бензиностанциите в Нидерландия

Най-скъпите горива в света са на бензиностанциите в Нидерландия

На бензиностанциите по света бензинът А95, дизелът и пропан-бутанът са най-скъпи в Нидерландия. Това показва справка с платформата Fuelo, която следи средните цени на горивата по света. В Нидерландия днес бензин А95 се продава на стойност, която се равнява на 3,96 лв. за литър, дизелът - за 3,25 лв./л, а пропан-бутанът - за около 2,04 лв. за литър. 

Норвегия е на второ място по средни цени на горивата на дребно. Там най-масовият бензин А95 днес се продава за стойност, равняваща се на 3,70 лв. за литър, дизелът - за 3,48 лева за литър, пропан-бутанът - за 1,99 лв. за литър. 

България е сред страните с по-ниски средни цени на горивата по бензиностанциите, съответно с 2,43 лв. за литър бензин А95, 2,45 лв. за литър дизел и 1,38 лева за литър пропан-бутан.

В ЕС само в Румъния има по-ниски средни цени на горивата на дребно. Там цената на най-масовият бензин се равнява на 2,36 лв. за литър, дизелът - 2,37 лв./л, а пропан-бутанът - 1,34 лв. за литър. 

В света най-евтин е бензинът на дребно в Русия, чиято стойност се равнява на 1,21 лв. за литър, дизелът също е с такива стойности, докато пропан-бутанът се търгува за 70 стотинки за литър. С 20 стотинки на литър е по-скъп бензинът в Беларус - преизчислен в българска валута, той излиза около 1,44 лв. за литър, в Турция е 1,47 лв. за литър, докато в САЩ е 1,51 лв. за литър. 

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ