ЕС излезе с предупреждение за опасни яйца на пазара

ЕС излезе с предупреждение за опасни яйца на пазара

ЕС уведоми днес службите за безопасност на храните на Великобритания, Франция, Швеция и Швейцария като предпазна мярка, че яйца, заразени с инсектицид, може да са влезли на тяхна територия, предаде Асошиейтед прес. Системата за предупреждение бе задействана, след като преди няколко дни стана известно, че яйца, зарадени с токсичния инсектицид фипронил са открити на територията на Холандия. Впоследствие се разбра, че заразени яйца има и в Германия, а също и в Белгия. Холандия уведоми гражданите си да не купуват яйца, маркирани със зелен код 170.

Европейската комисия съобщи, че през почивните дни Германия и Холандия са известили за случая европейската система за бързо предупреждение за безопасност на храните. Целта е да се сподели информация, така че всички да знаят, че сега проверката зависи от преценката на властите в Швеция, Швейцария, Франция и Великобритания, посочи говорителката Ана-Кайса Итконен.

По думите й мярката има изцяло превантивен характер и не означава, че токсични яйца от заразените партиди наистина са внесени в тези страни.

Властите в Белгия и Холандия разследват как инсектицидът е влязъл в досег с кокошките носачки, припомня АП.

Междувременно белгийският министър на земеделието Дьони Дюкарм поиска днес подробен доклад от Агенцията за безопасност на храните за начина, по който е реагирала на информацията за възможно заразяване с инсектицид на птицеферми, където се отглеждат кокошки носачки, предаде Франс прес.

Агенцията призна, че е знаела още през юни за проблем с фипронил в птицевъдството, но е информирала съседните страни чрез системата за обявяване на европейска тревога едва на 20 юли.

Докладът ще бъде предоставен на министъра утре следобед, съобщи говорителка на земеделското министерство.

Мащабите на кризата станаха известни едва миналата седмица в Холандия, където дейността в над сто птицеферми бе временно спряна и масово бяха изтеглени яйца с кодовете на тези ферми от търговската мрежа. В тях бяха открити нива на инсектицида, забранен за употреба при отглеждане на животни за консумация, много по-високи от разрешението от европейското законодателство. Кризата се разрази и в Германия, където милиони яйца от Холандия бяха изтеглени и унищожени.

Говорителка на белгийската агенция по храните посочи в събота, че дискретно са били изтеглени превантивно яйца от някои супермаркети още през седмицата от 17 юли, но трябвало да пази тайна заради водено разследване за вероятна измама с яйцата.
Дьокарм обяви, че 57 белгийски компании, експлоатиращи общо 86 птицеферми, за които има съмнения за зараза с фипронил, са блокирани превантивно, а освен това ще бъдат направени проверки и в други ферми.

Всички блокирани в Белгия птицеферми са ползвали услугите на холандската компания за дезинфекция ЧикФренд (ChickFriend), уточни министърът в комюнике. За разлика от Холандия обаче в белгийските яйца нивата на фипронил били много ниски, средно десет пъти под разрешената максимална стойност.

Министърът настоя на факта, че Агенцията по безопасност на храните веднага е блокирала идентифицираните продукти, за да защити потребителите.
Германският министър на прехраната и земеделието Кристиан Шмит изрази безпокойство във връзка с новината, че белгийските власти са научили за възможно заразяване на яйцата с инсектицид още през юни и заяви, че ще обсъди днес по телефона с белгийския си колега ситуацията със заразените яйца.

Източник: БТА

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ