ЕС изнася ваксини за 30 държави по света

ЕС изнася ваксини за 30 държави по света

ЕС изнася ваксини за 30 държави по света

ЕС изнася ваксини към 30 държави, сред които Австралия, Аржентина, Чили, Перу, Канада, Япония, Кувейт, Мексико, Южна Корея, Великобритания и САЩ, съобщи говорител на Европейската комисия 

Той уточни, че след въвеждането в края на януари на ограничения за износа са били издадени 174 разрешения. Вчерашният случай, при който по искане на Италия бе спрян износ на пратка от 250 000 дози ваксина на AstraZeneca за Австралия, остава единичен, посочи говорителят. По думите му, други държави от ЕС също са изразили готовност да предприемат подобна стъпка, но официално искане все още не е подавано до комисията. 

ЕК се е свързала с австралийските власти, за да обясни какво е наложило задържането на пратката, уточни говорителят и обясни, че решението на Рим е подкрепено от ЕК заради това, че посоченият производител още не е изпълнил задълженията си по договора за доставка на ваксини в ЕС, пише БТА.

"ЕС е голям износител на ваксини, полагаме усилия да се спазва графикът на доставките. Очакваме производителите, сключили договор с ЕК, да направят всичко по силите си, за да изпълнят поетите задължения към европейските държави. 92 страни не попадат под ограниченията на европейския износ, а ЕС доставя ваксини по световния механизъм за съпричастност с бедните държави", заяви още говорителят. Той обаче поясни, че ЕК не следи накъде ще бъдат насочени дозите, спрени от Рим.

"Според ЕК европейската имунизационна стратегия, основана на шест ваксини, оценени от Европейската агенция по лекарствата, трябва да остане в тази рамка", добави говорителят. Той посочи това по повод действията на отделни страни от ЕС да се снабдят с вакснини от Китай и Русия. По неговите думи ЕС е договорил вече достатъчно ваксини, за да бъдат имунизирани всички пълнолетни европейци. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ