Европол издирва престъпници с пощенски картички

Европол издирва престъпници с пощенски картички

"Скъпи Ивайло, имаме малка изненада за теб. Върни се, няма да съжаляваш!" Това гласи надпис на пощенска картичка, която - изненада - не е мил семеен поздрав, а реален илюстративен пример от нова кампания на Европол. Тя се състои от серия пощенски картички, адресирани до 21 от най-усърдно издирваните престъпници на континента, които ще бъдат качени на сайта на европейските полицейски сили, за да се активизират колкото се може повече хора в издирването им, съобщават френските медии. 

Въпросният Ивайло Митев е 44-годишен българин и се издирва за нанасяне на телесни повреди, съобщи на сайта си телевизия Бе Еф Ем. 

Необичайната лятна кампания на европейската полицейска агенция бе представена днес в рамките на инициатива, насочена към откриването най-търсените престъпници в Европа. Няма ясна статистика, но данни от наблюдения показват, че престъпниците предпочитат да се укриват в оживени и препълнени с летовници туристически дестинации през лятото като Турция, Испания, Италия.

Ето и други послания от кампанията с пощески картички:

"Скъпи Артур, белгийските пържени картофки са най-вкусните на света и знаем, че ти липсват. Върни се да си хапнеш, имаме изненада за теб", се чете на картичка от белгийската полиция. Тя изобразява фунийка с картофки, символът на Брюксел - пикаещото момченце и халба бира и е адресирана до Артур Навроцки, който се укрива от 2014 г., след присъда от брюкселски съд за виновен в трафик на наркотици.

"Скъпи Фарук, сигурно знаеш, че в хубавата ни Франция се живее далеч по-добре. Надяваме се скоро да се върнеш. Липсваш ни", пише пък на картичка френската полиция до Фарук Хаши. На нея е изобразена Айфеловата кула, кроасан, бутилка червено вино и човек с моряшка блуза, нахлупил фригийска шапка от времето на френската революция и с франзела в ръка.

Хаши е представен като шеф на банда, обвинявана в 15 банкови обира. Той е осъден задочно на 20 години затвор през 2009 г., предполага се, чесе крие в някоя страна от Бенелюкс и поддържа връзки със Северна Франция.

Откакто сайтът www.eumostwanted.eu публикува списъци с "най-издирваните" закононарушители през януари 2016 г., това е спомогнало да бъдат арестувани 36 души, 11 от тях в пряка връзка с данни, съобщени на Европол, добавя АФП.

 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ