Малта, Полша и Швеция блокират въвеждането на глобалния корпоративен данък в ЕС

Малта, Полша и Швеция блокират въвеждането на глобалния корпоративен данък в ЕС

Споразумението за въвеждане на минимална ставка от 15% за мултинационалните компании ще трябва да изчака, след като Малта, Полша и Швеция блокираха решението, което изисква единодушие на 27-те страни-членки от Европейския съюз, по време на срещата на финансовите министри на блока (ЕКОФИН) в Брюксел.

"Не постигнахме тази сутрин единодушие по предложението за директива за въвеждане на минимална ставка за големите мултинационални компании", потвърди френският финансов министър Бруно льо Мер на пресконференция, предава eleconomista.es

Законодателството трябва да транспонира към европейската правна система един от стълбовете на споразумението, постигнато в рамките на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), което всички страни членки подкрепиха. Сдържаността на шепа правителства обаче усложнява процедурата. 

Компромисът, изготвен от френското председателство, начело на Съвета, въведе някои промени, за да се опита да отговори на резервите на тези правителства. От една страна, той забави датата на влизане в сила на директивата, която беше предвидена за 1 януари следващата година, удължавайки маржа до 2024 г. Освен това отвори вратата за т.нар. "правило за включване на доходите", което установява данъчна надбавка за дружеството майка върху доходи от дъщерни дружества, обложени с по-ниска ставка, е да е доброволно за поне пет години. 

Това позволи на Унгария и Естония, които досега се противопоставяха на текста, да дадат своето одобрение. Но тези модификации не бяха достатъчни, за да убедят Малта, Полша и Швеция. За шведите забавянето на датата на влизане в сила не е достатъчно за целите на приключване на националната законодателна процедура. И трите правителства също така твърдят, че и двата стълба - въвеждането на данък върху мултинационалните компании и данък, който конкретно облага дейността на дигиталните гиганти, трябва да вървят ръка за ръка.

За момента обаче Комисията представи само предложението за директива за минималния корпоративен данък от 15%, тъй като техническата работа по детайлите на данъка върху цифровите компании продължава на ниво Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР). Въпреки че френското председателство предлага успоредно да се одобри съвместно изявление на Съвета, в което се подчертава, че и двете инициативи са неразделни, това не е достатъчно, за да убеди тези делегации.

Френският финансов министър Бруно льо Мер  се надява да постигне споразумение на следващата среща на ЕКОФИН, насрочена за началото на април, и обеща да работи за справяне с нежеланието, което все още поддържа малка група от държави.

"След като разглеждах този въпрос с президента на републиката в продължение на пет години, аз се научих да бъда търпелив. Ние се борихме в продължение на пет години, за да постигнем този минимален данък. Все още можем да изчакаме три седмици", каза Бруно льо Мер. 

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ