Зеленски поиска ЕС спешно да приеме Украйна в съюза

Зеленски поиска ЕС спешно да приеме Украйна в съюза

Зеленски поиска ЕС спешно да приеме Украйна в съюза

Президентът на Украйна Володимир Зеленски се обърна към Европейския съюз с искане за незабавно присъединяване на Украйна по нова специална процедура, съобщи РИА Новости.

„Обръщаме се към Европейския съюз относно спешното присъединяване на Украйна по нова, специална процедура. Благодарни сме на нашите партньори, че са до нас, но нашата цел е да бъдем заедно с всички европейци и, най-важното, да бъдем равнопоставени“, каза Зеленски по време на видеообъщение.

Подкрепа за присъединяване на Украйна по ускорена процедура изрази публично преди два дни и президентът на Полша Анджей Дуда.

"Украйна трябва незабавно да получи статут на кандидат за присъединяване към Европейския съюз.", написа той в профила си в Twitter. „Полша подкрепя ускорения път на присъединяване на Украйна към Европейския съюз. Трябва незабавно да бъде предоставен статут на кандидат и веднага след това да започнат преговорите за членство“, каза Дуда.

Според него Украйна също така трябва да получи и достъп до еврофондовете за възстановяване.

Реакцията на Дуда бе по повод категорична заявка на Зеленски същия ден, че е настъпил моментът да се вземе решение за членството на страната му в Европейския съюз.  „Настъпи решаващият момент да приключим веднъж завинаги дългосрочната дискусия и да вземем решение за членството на Украйна в ЕС. Обсъдих по-нататъшна ефективна помощ с ръководителя на Европейския съвет Шарл Мишел“, написа Зеленски в Twitter.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ