Постъпвате на нова работа? Не правете така

Постъпвате на нова работа? Не правете така

Постъпвате на нова работа? Не правете така

Поздравления! Най-сетне сте успели да спечелите така желаната от вас нова работна позиция и сега искате да направите положително впечатление на новия си шеф и колегите. Искате да бъдете внимателни и да не допускате каквито и да е кариерни грешки. Хиляди хора по света се намират във вашата ситуация в момента. Има няколко важни правила на поведение и реакции, които се отнасят до ситуацията. 

Изброява ги американският сайт Business Insider. Ето какво припомнят авторите му: 

  • Не закъснявайте за работа. Първото, което едно дете научава, когато тръгне на училище в първи клас, е да пристига навреме. Това трябва да бъде и първото правило при постъпване на нова работа. Ако закъснеете, е гарантирано, че това ще направи лошо впечатление. За да сте сигурни, че ще пристигате винаги навреме, направете предварително "тест драйв" до новата си работа или тръгнете няколко пъти по-рано с градския транспорт, за да пресметнете времето, което ви е необходимо за придвижване.
  • Не се обличайте непрофесионално. Преди да започнете работата, поговорете със специалистите от "Човешки ресурси" в компанията, за да ви посъветват какво е подходящото облекло за новото ви работно място. Няма нищо по-дискредитиращо от това да се облечете неподходящо.
  • Не пропускайте обученията. Много компании предлагат обучение преди да започнете на нова позиция. Не се изкушавайте да пропуснете тези сесии.
  • Не очаквайте да ви помагат постоянно. Без значение къде работите, има някои процеси, инструменти и форми, които са задължителни в стандартните оперативни процедури на вашата компания. Поемете инициативата сами да се запознаете с тях, без да очаквате някой постоянно да ви помага.
  • Не карайте колегите да вършат вашата работа. Разбираемо е, че може да имате нужда от помощ, или насоки, по време на първите няколко седмици от новата работа, но няма по-бърз начин да си създадете врагове от това да задавате въпроси постоянно или да очаквате някой да върши вашата работа.
  • Не приемайте твърде много лични разговори. Времето, което прекарвате на работното място, е за да работите. Вашият работодател не ви плаща, за да говорите по телефона с приятелката си или дори бавачката на децата ви
  • Не питайте за повече пари. Най-вероятно вие и вашият работодател сте се договорили за определена заплата по време на процеса на наемане. Така че не променяйте мнението си още в началото.
  • Не се опитвайте да променяте нещата. Разбира се, искате да направите добро впечатление веднага щом се установите и да покажете на новия си работодател, че той е направил правилния избор, като ви е наел. Все пак обаче бъдете внимателни, когато предлагате нови идеи, политики или стратегии по време на първите няколко седмици. Това може да не е най-добрият начин да се представите като отборен играч.
  • Не бъдете нечестни. Неизбежно ще бъдете помолени да направите нещо, което може би не знаете как става. Вместо да твърдите убедено, че ще се справите, бъдете искрени. Не се страхувайте да признаете "Не знам" или "Не е по силите ми". 
  • Не се страхувайте да помолите за помощ. Възможно е да бъдете толкова нетърпеливи да започнете новата работа, че да не задавате въпроси. Но ако прескочите дори най-основните от тях, се обричате на провал.

​Успех!

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ