Еврото с краткосрочен връх

Еврото с краткосрочен връх

Еврото с краткосрочен връх

Еврото спря да поскъпва в началото на изминалата седмица, след като премина над равнището от 1.12EUR/USD. Инвеститорите започнаха предпазливо да изтеглят печалби след близо четири цента покачване за две седмици. Това поскъпване стана много бързо и показва промяната на пазара към текущата икономическа и политическа среда.

Коментарът на германския канцлер Ангела Меркел, че еврото е евтино, даде допълнителен стимул за задържане на валутата на текущите й нива и ограничи възможността от кратковременна корекция.

Вниманието обаче е насочено към намеренията на Федералния резерв да продължи да повишава лихвите. Централните банкери се влияят от ниската инфлация в страната и това породи съмненията, че те ще следват стриктно плана за достигане на 3% лихва след две години. Доларът веднага реагира с леко поевтиняване срещу всички валути след публикуването на стенограмата от последното заседание на Федералния резерв.

Икономическите новини от САЩ обаче доведоха до покупки на долари в края на седмицата. Растежът се оказа не толкова нисък, колкото бяха прогнозите и има известно съживяване след слабото първо тримесечие. Поръчките за стоки с дълготрайна употреба също се оказаха не толкова лоши, колкото бяха очакванията.

В края на европейската сесия в петък еврото се разменяше за 1.1160 долара, като това беше най-ниското му ниво за седмицата. Подобна търговия дава знак за обръщане на посоката на пазара и няма да е учудващо, ако спадът на единната валута се ускори в близките няколко дни. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ