Глобалните рискове не раздвижиха валутите

Глобалните рискове не раздвижиха валутите

Глобалните рискове не раздвижиха валутите

Валутният пазар се сблъска с изключително сериозни препятствия за спокойните летни настроения, които можеше да се очакват в края на август. Седмицата премина без съществени колебания на курса – нещо типично за сезона. За това имаше причина и тя се криеше в очакваната реч на председателя на Федералния резерв Джером Пауъл в петък. Годишната среща на централните банкери този път преминава без участието на ръководителите на Европейската централна банка и на банката на Япония. Курсът на еврото се задържа в много тесни граници преди дългоочакваната реч на Пауъл и само изненадата от налагането на мита за американските стоки от Китай раздвижи валутния пазар в петък. Отражението на новината върху останалите пазари беше значително по-голяма. Със сигурност Китай не случайно избра да оповести мита върху стоки за над 75 милиарда долара, които внася от САЩ и които ще бъдат въведени от септември и декември, когато се очаква да влязат в сила митата на Тръмп. Това определено подсказва, че търговската война се изостря и се отрази негативно на петрола и акциите. Валутите, обаче, зависят много повече от лихвите и затова се изчакваше речта на Пауъл.

Сигналите от другите централни банкери в САЩ преди срещата в Джаксън Хол подсказваха по-скоро позиция на изчакване, отколкото намеренията да се огънат под натиска на президента Тръмп, който иска лихвата да стане нула като в Европа и Япония. Пауъл, както се очакваше, не промени съществено тона на изявлението и в голяма степен съвпадна с коментарите от стенограмата от заседанието в края на юли, когато за първи път беше понижена лихвата през този икономически цикъл. Рисковете пред световната икономика бяха подчертани със забележката, че негативните ефекти ще се усетят след време.

Еврото се търгуваше на равнището от 1.1080 долара в първите минути след публикуването на речта на Пауъл. Това ниво е най-ниското от второто тримесечие на 2017 г. досега и Пауъл не направи нищо, за да отслаби щатската валута. Трудна е да се каже дали ще се хареса на пазарите, но със сигурност няма да получи одобрението на Тръмп.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ