Коментари

Краят на ерата Меркел: Ще успее ли Франция да измести Германия като лидер на Европа?

Краят на ерата Меркел: Ще успее ли Франция да измести Германия като лидер на Европа?

Когато дългогодишният и изключително влиятелен германски канцлер Ангела Меркел се оттегли от поста след предстоящите парламентарни избори в Германия, вниманието на много политически анализатори ще бъде насочено към Франция, пише Холи Елиът за Си Ен Би Си.

Това се дължи на виждането на много експерти, че Франция, и по-конкретно президентът Еманюел Макрон, ще опитът да се възползват от прехода в Германия и да заменят страната като практическият лидер на Европа и суперсила в региона.

 „Що се отнася до Макрон, вече виждаме предварителни опити за поемане на лидерската щафета в Европа“, коментира Карстен Бжески, икономист в ING.

Той даде пример с „намесите на Макрон, когато става въпрос за европейските дебати относно фискалните правила:. Макрон призова ЕС да облекчи правилата за бюджетния дефицит на държавите членки и нивата на дълга към брутния вътрешен. Германия традиционно е противник на разхлабването на правилата, свързани с ограничаването на дефицита и дълга.

„В момента Германия е твърде заета със себе си, за да прояви интерес към случващото се, но силното френско ръководство без германски противовес досега не се е приемало добре в Берлин, добави Бжески.

Как Ангела Меркел промени Германия и света

Според Бжески едно от нещата, които може да успокоят Германия, е фактът, че самият Макрон е изправен пред нова президентска битка. Изборите за държавен глава на Франция са насрочени за април следващата година.

„Това ще остави по-малко време за лидерски инициативи на европейско ниво, въпреки че Франция ще председателства ЕС през следващата година“, каза той.

„Истинският тест ще дойде след изборите във Франция, в случай че Макрон бъде преизбран. Тогава може да станем свидетели на още по-сериозен опит за грабване на лидерската позиция в Европа. Това означава, че следващият канцлер на Германия има около година, за да запълни обувките на Меркел“, добави Бжески.

Какви са предпочитанията на Макрон?

Подобно на цяла Европа, Франция следи отблизо хода на предизборната кампания в Германия и наблюдава с интерес ще покачването на популярността на лявоцентристката Социалдемократическа партия.

Кандидатът за канцлер на партията - настоящият финансов министър и заместник-канцлер Олаф Шолц не е новак в политиката. Той е добре запознат с отговорностите на висшите длъжности, както и с другите лидери в Европа.

В началото на месеца Маркон привества в Елисейския дворец, както Шолц, така за канцлер от консервативния блок на Християндемократически и Християнсоциалния съюзи Армин Лашет. Тогава покана за среща не получи кандидатът на Зелените - Аналена Бербок.

Според анализаторите Макрон би предпочел да работи с Шолц, вместо с Ланшет.

„От двамата водещите кандидати за канцлер, източници от Елисейския дворец казват, че Макрон би се чувства комфортно, работейки с всеки един от двамата, но френският президент има леки предпочитания към Шолц, който като финансов министър работи с Париж по безпрецедентният европейски фонд за възстановяване“, коментират Муджтаба Рахман и Ана-Карина Хамкер от Eurasia Group.

Икономическо влияние

Макар че Макрон може да намери съмишленик в лицето на следващия германски канцлер, що се отнася до общ подход към политиката на ЕС, една област, в която Франция трудно би се изравнила с Германия, е икономическото влияние.

През 2019 г., преди пандемията от COVID-19 да излезе на преден план, почти една четвърт от брутният вътрешен продукт на ЕС (24,7%) бе Генериран в Германия. Следват Франция със 17,4%, Италия с 12,8% и Испания с 8,9%, сочат данните на Евростат.

„Германия е Германия. Въпреки че Франция вижда възможност при тези избори, не мисля, че ролята на Германия ще бъде отслабена. Може страната да не е толкова ефективна, но влиянието и няма да намалее“, коментира Наз Масраф от Eurasia Group.

„Меркел ще остави голяма празнота след 16 години на управление, но в крайна сметка Германия е ключова страна в Европа и независимо то това кой е неин финансов министър или канцлер, той ще трябва да ръководи точно това.“, добави масраф.

Според редица икономисти германската икономика ще продължи да бъде силно конкурентно способна независимо от формата на следващото правителство.

„Германската мощ и влияние произтича от силата на нейната икономика, стабилните публични финанси и безспорната роля на страната като финансова котва за еврозоната“, коментира Холгер Шмидинг, главен икономист на банка Barenberg.

„Под ръководството на Маркон Франция наваксва добре, но тя продължава да е далеч от икономическата и финансовата мощ на Германия“, добави той.

Бжески е на сходно мнение, като според него „в началото всички ще мислят, че Меркел е незаменима, но предвид икономическата сила на страната всеки нов канцлер ще бъде важен“.

Надпревара по непопулярност

Малко вероятно е някой ден Макрон да достигне рейтингите на Меркел – лидер, който напуска поста си по собствено желание след 16 години на управление.

Меркел е считана за лидер, който носи стабилност и последователност на политическия пейзаж в Германия, а и в Европа, въпреки различните катаклизми, през които премина региона през последните десетилетия – от финансовия срив до миграционната криза.

Скорошно прочуване на Европейския съвет за външна политика (ЕСВП) сред 12 страни членки на ЕС показва, че повечето европейци са скептични относно способността на Макрон да замести Меркел като регионален лидер.

На въпрос за кой биха гласували, ако съществуваха избори за европейски президент, 41% от анкетираните са казали, че биха подкрепили Меркел. Само14% биха дали гласа си за Макрон, а 45% са казали, че не знаят или че не биха взели участие в подобрен вот.

Друго прочуване, проведено в началото на лятото и публикувано миналата седмица, обаче разкри, че в Германия и чужбина има нарастващ песимизъм относно бъдещето на най-голямата икономика в Европа след Меркел, като повечето германци (52%) смятат, че „златната епоха“ на страната е отминала.

 

 

 

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ