Нарастващото значение на нощната икономика

Нарастващото значение на нощната икономика

Нарастващото значение на нощната икономика

Нощният бизнес заема все по-голям дял от британската икономика. Той обаче си има своите проблеми.

Намираме се в централния лондонски район Сохо, известен със своите клубове. 4 часа сутринта е. Хората започват бавно да излизат от заведенията. Някои са се струпали на изходите, чакайки за такси, други танцуват на тротоара, весели и много шумни.

Нощната икономика заема все по-голям дял от британската икономика. Тя е петият най-голям икономически отрасъл в национален мащаб. На нея се падат най-малко 8% от заетостта във Великобритания, а годишните й приходи възлизат на 66 милиарда лири, според Асоциацията на нощните индустрии.

В действителност растежът на бизнес активността през нощта накара кмета на Лондон да потърси помощта на талантливата телевизионна водеща и певица Ейми Ламе. От 2016 г. тя е първият "нощен цар" на британската столица и отговаря за града между 18 ч. вечерта и 6 ч. сутринта.

"Моята роля включва грижата за благоденствието и благосъстоянието на 1,6-те милиона души, които обикновено работят в Лондон (през нощта). Най-голямото ми безпокойство са 190 000-те души, които работят за Националната здравна служба тук в Лондон всяка нощ", казва тя.

"Следват 150-те хиляди души, които работят в сектора на професионалните услуги - това включва всичко - от чистенето до работата за банки и финансовия сектор по целия свят", продължава Ламе.

"Трети в списъка по численост са хората, които традиционно работят нощно време. В баровете, пъбовете и клубовете, в развлекателния бизнес. Нашата икономика през деня расте с 2%, а тази през нощта - с 2,2%", казва Ламе.

Нейният екип е провел, както твърди, най-всеобхватното изследване на нощната икономика в столица в целия свят. Групата смята, че е открила следващото голямо нещо, в което да бъдат инвестирани пари.

"Ние правим така, че народните заведения с музика на живо не просто да оцеляват, а да процъфтяват. Колко носят Адел или Ед Шийран на нашата икономика? Огромна сума. Къде започнаха те? В народни заведения с музика на живо - и инвестициите са там", обяснява Ламе.

Не всички обаче са съгласни, че работата 24 часа в денонощието, седем дни в седмицата, е нещо хубаво.

Тони Кийт Джоунс е собственик на две будки за вестници в центъра на Ковънтри в постиндустриалната историко-географска английска област Мидландс. Той се оплаква, че местните власти погрешно не обръщат внимание на най-голямото нощно безпокойство на малък бизнес като неговия - по-високите равнища на престъпността.

"Ние имаме много сериозни проблеми с кражбите през нощта", казва Джоунс. "Престъпниците крадат от търговците на дребно в центъра на града и не получават никакво наказание, като изключим някой и друг укор. Освен ако не ги хванат милиони пъти, полицията не прави нищо по въпроса."

Статистически, някои видове престъпления се извършват по-често през нощта. Доклад на властите в британската столица от 2016 г. установи "употреба на алкохол при по-голям дял от престъпленията в Лондон през нощта, отколкото през деня", както и че " има тенденция районите с най-много насилие с пострадали хора през нощта да бъдат тези със силна нощна икономика".

В САЩ, Ню Йорк - градът, който никога не спи - си назначи кмет за през нощта. От 2018 г. г-жа Ариел Палиц официално е старши изпълнителен директор на Службата за нощния живот към кметството.

Палиц идва от нощния развлекателен бизнес и е съгласна за предизвикателствата, пред които са изправени онези, които правят бизнес през нощта. "Самата аз бях собственик нощен клуб в Ню Йорк 10 години. Така че мога да ви кажа от личен опит. Лесно беше, всеки може да се справи", твърди тя.

"Нощната икономика в Ню Йорк генерира 35,1 милиарда долара от икономическа дейност и близо 700 милиона долара приходи от местни данъци. Нюйоркската полиция разви нова философия - тя прилага посреднически подход, вместо да задържа хора и да налага закона със сила."

Но както и с икономиката, има няколко въпроса за това как е изграждана тази нова икономика - и, нещо важно, кой получава заплащане и кой - не.

"Нощните заведения правят много пари от неплатен труд като моя", казва Дженан Юнис, която е колоректален хирург през деня и неплатен комик през нощта. Тя изнася представления на някои от най-известните комедийни сцени в Лондон.

"Трябва да има нещо тъмно в моята душа, но аз винаги съм работила през нощта. Цяла индустрия като моята процъфтява от неплатен труд - и ние съществуваме в сенките", доверява Юнис.

"Собствениците на заведения може да получават все повече пари от програми на местните власти, но ще осигури ли някоя от тях реален растеж в дългосрочен план? Колко от тези пари отиват при онези, които генерират тази стойност?", пита тя.

Някои части от сектора обаче са в упадък и това сочи, че има промяна при нощната икономика. Много културни центрове бързо изчезват. Във Великобритания 44% от нощните клубове са затворили през периода 2005-2015 г., а 25% от пъбовете са били сполетени от същата участ от 2001 до 2016 г. по данни на Кралския институт за градско планиране.

Алекс Грийн от групата за пазарни проучвания IBS World събира статистика от целия свят. Той казва, че нощните клубове във Великобритания намаляват от пет години. "Това се дължи на променящите се потребителски предпочитания, модели на пиене, полицейския отговор, както и на обществения натиск, оплакванията от шума и антисоциалното поведение", обяснява Грийн.

Има логика. Отново в Сохо рано сутринта, от клубовете не излизаме толкова много хора, колкото преди едно десетилетие - може би аз съм част от изчезващото твърдо ядро на посетителите на нощни клубове

Фаареа Масуд, Би Би Си / БТА

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ