Политиката ни - забранена до 18 години

Политиката ни - забранена до 18 години

Политиката ни - забранена до 18 години

Давате ли си сметка, че напоследък не можете да разкажете на непълнолетни деца за българската политика, без да бъдете обвинени, че наранявате неукрепналите им души с цинизми? Аз лично отказвам да го правя след две втрещяващи за мен събития. Първото беше пиянските откровения на един приближен до властта бизнесмен за кмета на Симитли, тиражирани по всички водещи сериозни медии. А второто - препратката на лидера на ДСБ, на стожера на умните и красивите, към ранния Ицо Хазарта и негово произведение за човек без елементарно възпитание в национален ефир. И последвалата словесна вакханалия от обяснения по двата казуса.

С умиление си спомням, как преди няколко месеца съвсем убедено твърдях, че отказът на водещите партии да обявят кандидата си за президент е върховната обида, която политическата класа е нанасяла на електората, защото така показва, че не се интересува от неговия информиран избор, а е сигурна, че победата ще се свири служебно. Колко съм била наивна! Те вече не жалят нито слуха ни, нито доброто ни възпитание.

Българската политика става все по-фалоцентрична и в изказа, и в същността си. Вече всяка партия се мъчи да извади по-големия мъжкар, за да си гарантира подкрепа и победа. Не човекът с аргументите, който комуникира разумни послания на гражданите, който има визия  и е загрижен за развитието на страната. А мъжкаря, който удря най-силно противниците. Вече от известно време у нас на избори се “бие”, а не се поема отговорност за управлението.

Затова кандидат-президентът Митьо Пищова е най-добрата карикатура на ситуацията. Прилича на инсталация на пост-модерен арт колектив, който го е пратил в надпреварата, за да осмее уж сериозните кандидати в нея. Самохвалкото с делюзия за собствената си нелепост, който е притежавал хиляди манекенки и ги е “порил като риби и пълнил като агнета”. Той е просто по-далеч отклонен по скалата на простотията и пещерния мачизъм, но е на същата скала.

Дори кандидатурата на “майката на нацията” не може да ни извади от този дискурс. Защото гаранция за нея дава мислещият се за най-голям мъжкар, който през миналия кандидат-президентски цикъл ни уведоми за всемогъществото си, като каза, че и магаре да посочи и него ще изберат. И заигравката с майчинството също е в парадигмата на мачизма, защото той може да понесе женската стойност само ако е майчинска. Ако не е, тя е укорима и плашеща и взривява този свят с феодални ценности. Една еманципирана, силна, уверена, компетентна жена със собствена, а не с отразена светлина веднага би била осмяна и заклеймена като кучка, не-майка.

И шегите и закачките към опонентите са в същия дискурс. Жените-противници са стари и грозни, опредметени до мъжки аксесоар. Мъжете противници са женчовци или под чехъл.

Аз съм последният човек, който би взел баба Ванга на сериозно, но ще се наложи да се съглася частично с нея около предсказанието й за русата жена, дето щяла да спаси България. Всъщност вече ми се струва, че от тази мачистка простащина, в която се превърна българската политика, може наистина да ни извади само женската енергия. Пък дори и у мъж. Но мъж, който да не си мери самолетите и кебапчетата с никого, а който е овладял меката си сила, женската си страна. Който е разумен и комуникативен, толерантен и възпитан, уважителен и загрижен за хората. Все естрогенни хубости, които са напълно прогонени в момента от политическата сцена. Само такъв човек може да ме накара да разкажа на непълнолетни деца за него. За другите - няма нужда да научават, защото колкото по-скоро ги опознаят, толкова по-бързо и взрвно ще избягат в чужбина, като станат пълнолетни.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ