"Всички са уплашени" - пътниците в метрото в Ню Йорк се опитват да спазват дистанция

Всички са уплашени - пътниците в метрото в Ню Йорк се опитват да спазват дистанция

"Всички са уплашени" - пътниците в метрото в Ню Йорк се опитват да спазват дистанция

Те не се качват на влаковете, които изглеждат препълнени. Ако решат да се качат, търсят по-празни вагони. Преценяват останалите пътници преди да изберат най-сигурното място, където да седнат или да стоят прави по време на пътуванията, които понякога траят час или по-дълго.

Тази тиха калкулация правят всеки ден хората, които трябва да продължат да работят по време на пандемията от коронавируса и според които спазването на необходимата социална дистанция е почти невъзможно в затворените пространства на системата за обществен транспорт на Ню Йорк сити.

Центровете за контрол и превенция на заболяванията препоръчват хората да стоят на разстояние от шест крачки (два метра) един от друг. Макар броят на ползващите градския транспорт рязко да спадна, с което препълнените влакове и автобуси вече са изключение, а не правило, между пътниците невинаги има и шест инча (15 см) разстояние.

"Всички са много уплашени. Опитват се да спазват дистанция помежду си, но е невъзможно. Ще ми се въобще да не се качвам на влака. Всеки ден съм нервна, но трябва да пътувам", казва тази седмица Шадера Армстеад, която работи като рецепционистка в клиника и отива с метрото на работа.

Пътниците в някои купета на влакове в Бруклин и Куинс тази седмица, част от които с непокрити лица, седяха или стояха на няколко крачки разстояние един от друг и спазваха дистанция с бездомниците в метрото. В същото време бяха разпространени кадри, на които се вижда, че метростанциите са като цяло празни през части от деня, през които обикновено са препълнени.

Представители на транспортните власти заявиха, че полагат по-сериозни усилия от когато и да било да защитят пътниците и собствените си служители по време на пандемията, която отне живота на над 7000 нюйоркчани само за няколко седмици, повечето от които в града и неговите предградия. Няколко предградия в Ню Джърси и Кънектикът също регистрираха значителен брой на смъртните случаи.

Вирусът отне живота на 41 служители на Транспортната служба на Ню Йорк, която управлява градските автобуси и метрото, а също така и много пътнически влакове. При повечето хора новият коронавирус причинява само леки и умерени симптоми, но при някои, особено възрастните хора и хората със здравословни проблеми, може да причини сериозно болестно състояние и смърт.

"Искаме възможно най-малка социална гъстота и възможно най-много социална дистанция", заяви във вторник в радио интервю ръководителят на транспортната служба Патрик Фой.

Фой, който също се зарази с вируса, но е в добро състояние, заяви, че случаите, в които има струпване на много хора в метрото, са "епизодични" и че мерките за сигурност работят толкова добре, че оплакванията от пътници по този въпрос са намалели значително през последните дни.

Предизвикателствата не са само за Ню Йорк. Във Филаделфия, където поне трима транспортни работници починаха от Ковид-19, Транспортната служба на Югоизточна Пенсилвания заяви, че ще мине към "животоподдържащ" режим на работа в четвъртък, като ще затвори някои станции и ще ограничи влаковете и автобусите до основни маршрути.

Лондон, Париж и Южна Корея също се опитват да поддържат работата на обществения транспорт.

В Лондон, където в сравнение със същото време миналата година броят на ползващите градския транспорт намаля с 93 процента, в социалните мрежи бяха публикувани изображения как част от влаковете са препълнени в час пик, тъй като разписанието им е разредено заради заболеваемостта сред служителите. Четиринадесет служители на Лондонската транспортна служба починаха от вируса, включително осем шофьори на автобуси.

В Ню Йорк също рязко намаля използването на всички форми на масов транспорт.

Пътниците във влаковете на метрото бяха в понеделник с 92 процента по-малко, отколкото през нормален делничен ден. Пътническите влакови линии, обслужващи Лонг Айлънд, са с 97 процента по-малко пътници. В Метро-Север, обслужващо северните предградия на града, включително и тези на Кънектикът, пътниците са намалели с 95 процента. В автобусите на Транспортната служба на Ню Йорк пътниците са намалели с повече от 60 процента.

Службата намали автобусите с 25 процента, намали броя на влаковете през делничните дни по железопътната линия на Лонг Айлънд от около 740 на близо 500 и на Метро-Север от 713 на 424.

Макар във влаковете на метрото и автобусите да има доста по-малко хора от обикновено, дистанцията често е прекалено малко в ерата на коронавируса.

Докато чака за влак за Манхатън на станция в Куинс, Ебрахима Сумарех споделя, че следи за мястото с най-малко хора във вагона преди да се качи.

"Страхувам се от това хората да ме докоснат, да се доближат до мен. Боя се и за другите хора", казва Сумарех, който е чиновник, контролиращ качеството на железопътните линии.

Той се притеснява и че останалите пътници може да не спазват правилата за социална дистанция в ежедневието си, не само във влаковете. "Ние, нюйоркчани, не слушаме", казва той.

За да предотврати струпването на много хора, Транспортната служба на Ню Йорк заяви, че ще се опита да поддържа нормалното разписание на влаковете по най-натоварените маршрути. Полицията също насочва хората на метростанциите към местата във влаковете, където има по-малко хора. Към пътниците се отправят молби да си покриват лицата и да съобщават за случаи на неспазване на социалната дистанция.

Службата постави в някои влакове табели с надпис: "Съществен работник, да, можеш да пътуваш. Не си - тогава защо дори четеш това? Отивай си вкъщи".

Транспортната служба на Ню Йорк се опитва да защити служителите си, като им раздаде 300 000 медицински маски, 160 000 хирургични маски и 2,5 милиона чифта ръкавици от 1 март, заяви Фой.

Пътникът на станция в Куинс Баргав Мунагала заяви във вторник, че докато пътува за работното си място като мениджър на проект за опаковане и доставки на храна, се опитва "да прояви уважението си към към изключително важните хора" като медицинските сестри. "Повечето хора, които виждам сега, са уморени", а другите се държат като "луди. Това е Ню Йорк", казва той.

Том Хейс и Маршал Рицъл от Асошиейтед прес/ БТА

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ