Галерия „Сезони“ с изложба на Сандра Блажева - „Арт икони“

Галерия „Сезони“ с изложба на Сандра Блажева - „Арт икони“

Галерия „Сезони“ с изложба на Сандра Блажева - „Арт икони“

Галерия "Сезони" в София представя изложбата "Арт икони" на младата художничка Сандра Блажева.

Сандра открива самостоятелна експозиция, създадена специално за галерията. Вдъхновена от думи на Анди Уорхол, Сандра провокира с портрети в стил Поп арт, пресъздадени с техниката на маслената живопис, колажа и впръскването, с ярък контрастен колорит.

Поп арт е тенденция отразяваща образи и теми от популярната култура и продуктите на потребителското общество.

Още в първите прояви на европейския Поп арт в произведенията присъстват цитати от старото класическо изкуство. Днес самите произведения и техните автори дори се превръщат в образи на масовата култура, тиражирани в милиони екземпляри, разпечатвани върху предмети от бита. Лицата, имената на художниците и самите те присъстват в телевизионните предавания, билбордовете и рекламите. Музеите на изкуството са част от масовия културен туризъм. Съвременната дигитална личност има връзка с художествените произведения от цял свят посредством различните медии, което води, изкуството към нови смисли и измерения. Личността на автора излиза на преден план.

Анди Уорхол в Америка и Йозеф Бойс в Европа стават иконите на постмодерното изкуство през 60-те години на ХХ век, а днес техният лик сам по себе си е обект на изкуството в изложбата в София. 

Произведенията са изградени под въздействието на постмодерните тенденции от втората декада на ХХ век. Уорхол и Бойс, както и други популярни личности, са обект на портретуване в проекта на Сандра.

Провокацията тук е пресъздаването на портретната характеристика в унисон с техниките на постмодерните течения и дълбочината на творческия мироглед, който носи всяка една от тези личности.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ