Онова, което има смисъл човек да прави дори в него да „няма пари“

Manager News

Не са историците, политиците и бизнесмените онези, които оставят свидетелствата за поколенията за духа на различните епохи, през които е минала цивилизацията ни, а хората на изкуството. За осъзнаването на този факт говори всеки един документален филм в селекцията на фестивала „Master of Art”, който се провежда за 4-та година. В периода 4 – 25 април в София, Пловдив и Варна може да проследите богатството, вълненията, тревогите, мракът и надеждата, революциите, възходите и паденията на изминалия ХХ век през творчеството на Густав Климт и Егон Шиле с фокус върху темата “Ерос и Психея“; чрез уличното изкуство в Буенос Айрес, през „Плакат – раждането на модерната реклама“,  до „Дворците на народа“ – една интересна гледна точка на тандема Мисирков-Богданов.

Във времена, в които разговорът за градска среда и архитектура става все по-обострен, многообразието от филми за архитектура на този фестивал е безценен подарък дори за любители-активисти в граждански сдружения с визия за столицата ни и други градове. Препоръчваме филмите „Кевин Рош: Тихият архитект“, който се фокусира върху изграждане на общност за модерно общество; „Мишел де Клерк – Корабът“ и концепцията за социални жилища, за работниците,  в пищен експресионистичен стил; “Ренцо Пиано“ – архитектът на светлината.

Тази година сред документалните филми се засяга и темата за храната – как чрез налагането на различни кухни и кулинарни традиции в различни точки на света, се извършва и процесът на културна интеграция – „Храна на път“, „Фантазия от Ескриба“, „Менза Париж“ и „Бихар Док 13“. Всеки един филм, дори и безкрайно симпатичният разказ за основателите на съвременното фризьорство в България „Остриета“ може да промени и разшири перспективата на зрителя относно онова, което има смисъл човек да прави дори и в него да „няма пари“, за да съхрани и усъвършенства не само себе си, но и да остави следа за поколенията – свидетелства за епохите. В това отношение фестивалът Master of Art е като истинско пролетно дърво, способно да събуди страстта ни да творим.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ