И лидерите могат да сгрешат

И лидерите могат да сгрешат

И лидерите могат да сгрешат

Лидерите също имат право на грешки. Разликата между добрите и великите лидери е в начина, по който те подхождат към тези грешки. Какво показвате на останалите, когато правите грешка? Имайте предвид, че служителите ви забелязват вашите погрешни стъпки и че тяхното ниво на доверие във вас зависи от това как се справяте с тези грешки. Ето няколко прости, но ефективни, начина да покажете лидерски умения, когато сгрешите.

Признайте грешките си

Никога не се опитвайте да прикривате собствените си грешки и да прехвърляте вината за личните си провали върху някой друг. Най-доброто нещо, което може да направите, когато сгрешите, е да си признаете и да поемете отговорност. Несигурните лидери мислят, че това ще ги накара да изглеждат слаби, но отричането и търсенето на оправдания ги поставя в значително по-лоша светлина и води до загубата на уважението на техните служители. Аз вярвам, че уязвимостта е най-подценяваното качество на лидерите. Когато си признавате грешките, вие давате човешки облик на вашето управление и показвате на хората, които ръководите, че не сте по-различен от тях.

Вземете си поука

След като сгрешите, опитайте да си направите нужните изводи, за да не повтаряте тази грешка в бъдеще. В основата на великото лидерство стоят поемането на рискове, ученето на нови неща и разширяването на границите на възможното. Най-добрите лидери знаят, че креативността и иновациите често изискват нарушаване на установените правила и учене на принципа проба-грешка. Да бъдеш креативен, означава да си позволяваш да правиш грешки, а да бъдеш лидер – да се учиш от тях.

Позволете на другите да се учат от вашите грешки

Моментите, в които се чувстваме най-уязвими и безсилни, могат да бъдат моменти, в които имаме най-голямата сила да помогнем на другите, като им дадем съвети и споделим с тях нашия опит, било то добър или лош. Едно то най-полезните неща, които може да направите, когато сгрешите, е да споделите с другите това, което сте научили. Най-добрите лидери са велики учители, треньори и водачи, които ни показват правилния път, след като самите те са го изминали. 

Продължете напред

Успехът е свързан с действието. Успешните хора не остават за дълго време на едно място. Те правят много грешки, но никога не се отказват. Научете се да използвате провалите като трамплини, които да ви отдалечат от миналото. Това не означава да забравяте вашите грешки, а да продължите напред. Всички ние сме обречени да правим грешки. Когато обаче се справяме добре с тях, те могат да ни помогнат да бъдем по-добри лидери и по-добри хора.

………………………

Лоли Даскал, президент и изпълнителен директор на консултантската фирма Lead From Within, за Inc.com

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ