17 молекули извайват уникалния вкус и аромат на виното

17 молекули извайват уникалния вкус и аромат на виното

Европейски химици съставиха набор от 17 молекули, които формират основата на уникалния аромат и вкус на виното и го отличават от останалите спиртни напитки, съобщи ТАСС.

Специалисти от университета в Кордоба, Испания, и от техническия университет в Яш Румъния, са изследвали дали има различия в химическия състав и аромат на класическите вина, които отлежават в бъчви и съвременните им аналози, чието узряване се ускорява с дървени стърготини и опушена дървесина.

Те са успели да определят около 90 вещества, които били във висока концентрация във виното. След това разшифровали структурата им и изучили ароматните им свойства. Така стигнали до извода, че уникалният аромат на виното в 95 на сто от случаите се дължи на 17 от изолираните вещества. Сред тях има молекули на фурфурол, октанал и изоамилацетат, вещества с мирис на пресен хляб, на цитрусови плодове и банани.

"Концентрацията на тези вещества расте съобразно начина, по който се съхранява виното. Най-високите концентрации на тези летливи съединения се наблюдават във вината, които дълго време отлежават в бъчви с дъбови стърготини", пишат учените в представяне на резултатите от изследването, публикувани в сп. "Фуд кемистри".

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Седмичен хороскоп: Звездите за бизнеса от 8 до 14 септември
Зелена вълна на борсите в Европа и Азия въпреки политическите сътресения
Атанас Зафиров за визитата си в Китай: Поканата беше чисто партийна
„Хамас“ обмисля американските предложения за спиране на огъня в Газа
Глобалните пазари през седмицата остават в очакване на вота на доверие в Париж
Ограничават движението на тежки камиони по магистралите заради края на празничните дни
Тръмп призова чуждите компании да уважават американските имиграционни закони
Операторите помолени да крият негативни реакции към Тръмп на финала на US Open