Болезнено истински факти за самотата

Болезнено истински факти за самотата

Болезнено истински факти за самотата

Бесен ритъм на живот от сутрин до вечер, заобиколен от множество хора – навсякъде, по всяко време. И въпреки това се чувстваш самотен. Понякога е добре – дава ти възможност да си поемеш въздух, да останеш насаме с мислите си. Но, когато усещането „Сам съм” започне да тежи емоционално и да те преследва постоянно, започваш да разбираш, че самотата е трагедия, с която е трудно, но жизненоважно да се бориш.

Учените отдавна смятат самотата за един от големите проблеми на съвременното човечество и по тази причина внимателно я изучават. Ето няколко интересни заключения:

- Младите, свикнали да са сред приятели и лишени по някаква причина от тази възможност, понасят най-зле принудителната изолация между 20.00 и 22.00. часа

- Мъжете понасят по-тежко самотата от жените.

- В големите градове самотните хора са много повече, отколкото в малките населени места.

- Самотата е пряко свързана с безсънието. Хората, които денем не общуват пълноценно, спят лошо нощем.

- Самотните хора са във висок риск от развитие на деменция, при това, тази зависимост е преимуществено характерна за жените.

- Самотата причинява болка на мозъка. Учени от Калифорнийския университет са установили, че чувството на тъга, предизвикано от социална изолация активизира същите части от мозъка, които се задействат и от физическа болка.

- Самотните хора са много по-податливи на вредни навици като алкохолизъм, пушене и наркозависимости. Това е авариен изход, компесаторна реакция на чувството за самотност.

- При тях нивата на хормоните на стреса винаги са повишени.

- Самотата е способна да отключи сърдечно-съдови и онкологични заболявания. Оттук и още един извод – че може да е причина за преждевременна смърт. Изследвания сред пациенти с различни сърдечно-съдови заболявания, сред които имало и семейни и самотни хора са установили, че самотниците умират по-рано.

- Самотните хора усещат по-силно студ. Психолозите обясняват тази особеност с факта, че положителните емоции леко повишават телесната температура, а и създават усещането за по-топла околна атмосфера. А негативните действат точно обратно.

- Самотата е категорично противопоказна за хората на преклонна възраст, доколкото е установено, че увеличава с 15% вероятността за смъртност.

- Самотните хора се адаптират по-зле към стрес, стават психически неустойчиви и развиват комплекс за неблагополучие.

- Самотата нарушава чувството за време. Продължително самотните хора губят яснота и бързина на мисълта, започват да вършат много по-бавно обичайни неща. Периодите на сън и бодърстване се увеличават.

Източник: abfact

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

5 неща, които нарцисистите винаги правят, когато говорят с другите. И как да реагираме
bTV се разделя с Антон Хекимян
Средната заплата в България се е повишила до 1957 лв. през второто тримесечие на годината
Земеделският министър: Проверка показа, че надценката при млечните продукти стига до 70% в магазина
Nike запазва короната си като най-ценната марка за облекло в света
Ръст на цените на основни хранителни стоки и на повечето плодове и зеленчуци
Доц. Кунчев: За последния месец има 7 пъти нарастване на заболеваемостта от COVID-19
Андора забранява купуването на къщи от чужденци