Музиката наистина лекува и още добри причини да се научим да свирим на инструмент

Музиката наистина лекува и още добри причини да се научим да свирим на инструмент

Музиката наистина лекува и още добри причини да се научим да свирим на инструмент

Музиката е полезна за здравето, потвърждават редица проучвания. Но полезно е не само слушането на музика, а и нейното възпроизвеждане.

Всяка музикална дейност може да допринесе с нещо положително както за човешкия мозък и дух, така и за тялото. И няма значение, колко сте добри на даден инструмент, откога практикувате. Фактът че възпроизвеждате музика подобрява когнитивните функции на мозъка, обясняват учени.

Има и много други ползи за нас, когато свирим, свързани с намаляване нивата на стрес, нормализиране на кръвното налягане, предотвратяване развитието на депресии или деменция.

Ето още няколко причини, изброени от редакторите на ABC Fact, поради които е добре да се замислите да се занимавате с музика.

Възпроизвеждането на музика помага да се запази разумът

Свирене на музикален инструмент е чудесен начин да тренирате мозъка. В резултат на проучвания, проведени в Медицинския център на Университета в Канзас, САЩ, изследователи заключават, че музикантите са по-добри при тестове за когнитивни способности. 

Създаването на музика подобрява координацията

Това е абсолютен факт - музикантите обикновено демонстрират отлична координация на движенията. Всичко това, защото свиренето на музикални инструменти изисква много висока координация на визуално-двигателния апарат. От това дори спортисти, за които координацията е от първостепенно значение, могат да извлекат полза.

Създаването на музикални звуци подобрява настроението

Музиката оказва влияние върху настроението - това е добре известен факт, който не би трябвало да се споменава, ако не беше необходимостта от обяснение на механизма на действие. Не само самата музика, но и процесът на създаването на музика влияе върху нивата на кортизола. И ако възпроизвеждате музика с различна скорост, можете да регулирате този процес. Създавайки собствена музика, регулирате чрез изкуството нивото на вашата тъга, радост или напрежение.

Музиката подобрява уменията за четене както и умението за преподаване

Постоянното четене и разпознаване на различни ноти също допринася за подобряване на уменията за четене и разбиране на обикновените текстове.

Възпроизвеждането на музиката подобрява дихателната система

Независимо дали свирите на тромпет, кларинет, флейта или друг духов инструмент, едно от основните умения, които трябва да притежавате, е способността да дишате правилно. Относително казано, всички тези инструменти превръщат в музика вибрациите на въздуха, които музикантът създава. 

Музиката подобрява уменията за слушане

За да научите, как да извличате музикални звуци от един инструмент, трябва да можете да слушате буквално на ниво интуиция. Някой може да каже, че това изисква музикален слух, който се притежава по природата. Всъщност това не е така. Може да се развие музикален слух. Това, на свой ред, ще ви научи да слушате околните звуци. Такова умение е изключително важно от гледна точка на изграждането на социални отношения.

Създаването на музика ви позволява да си поставяте цели, да ги постигате и да ги развивате

Самият процес на усвояване на музикален инструмент може да бъде доста досаден и дори скучен. Трябва обаче да преодолеете тези необходими пречки, за да усетите в себе си гордост и сила да продължите. В тази ситуация работи прост принцип - получавате точно толкова, колкото инвестирате. Този факт трябва да ви стимулира, въпреки умората. Колкото повече време и усилия инвестирате в подобряването на уменията си, толкова по-очевиден ще бъде резултатът.

Възпроизвеждането на музика подобрява концентрацията

Има толкова много аспекти в музиката, които не бива да подценявате. В качеството си на музикант (аматьор или начинаещ), трябва да имате усет за ритъм, тон, способност да се концентрира върху определен звук или всички в един оркестър или запис. Тези умения са още по-изразени, ако сте част от ансамбъл или група. Необходимостта да се концентрираме върху всички звуци по едно и също време, за да постигнете обща хармония на звука подобрява концентрацията.

Музиката развива способността да използвате времето си оптимално

Дългият процес на обучение в свирене на музикален инструмент обикновено води до развитие на способността за оптимално използване на времето, което отделяте за ежедневните си задължения.

Свиренето може да се справи с болестта на Алцхаймер

Стимулирането на мозъка, което се случва паралелно със свиренето и слушането на музика, подобрява паметта при пациенти, страдащи от болестта на Алцхаймер. Това се дължи на така наречения активиращ ефект на музиката, което води до подобряване на вниманието и самата памет.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ