Грешките, които правим когато избираме кафе

Грешките, които правим когато избираме кафе

Почти всеки на света обича да пие хубаво кафе, а някои и не могат да изживеят деня си добре без едно такова, понякога и две. Има обаче няколко неща, които много хора правят при купуването, поръчването и пиенето на кафе у дома и навън, посочва в материал Business Insider. Изданието посочва девет грешки, които повечето хора допускаме, въз основа на консултация с Уил Корби - ръководител на лондонския стартъп Pact Coffee, който доставя прясно изпечено кафе до адреси за поръчка. 

Корби е работил в индустрията на кафето 12 години, печелил е глобални награди за баристи, бил е жури на конкурси в Колумбия, има собствени кафенета и също така опит в печенето. В последните 12 години е специализирал в областта на постигането на възможно най-добро качество на кафето и оптимизирането на процеса на отглеждане, доставка, внос и печене. 

По думите му има много стъпки, които хората да предприемат, за да се уверят, че ще имат по-добра чашка кафе всеки ден.

Грешките, които правим по отношение на кафето, са:

Не го купуваме прясно, а то трябва да се взима свежо също както зеленчуците или хляба. Кафето всъщност не е продукт с много дълъг живот. Едно от ключовите неща, свързани с него, е да се пие наистина прясно. 

Държим го отворено повече от месец. 

Пакетите с кафе в Европа обикновено се продават по 250 гр., с които според Корби се правят 13,14, до 15 чаши кафе. Така си подсигуряваме ежедневен резерв за около две седмици. Някои хора обаче си правят кафе от същата опаковка месец по-късно след като е отворена - тогава има сериозен спад в качеството. След месец кафето започва да има изхабен вкус и се усеща, че е старо. При всяко отваряне и затваряне на опаковката, то губи аромата си. 

Кафето не е еднакво смляно. Обикновено го купуваме на зърна или смляно за кафемашина или кафеварка. Какъвто и метод за изваряване да използваме обаче трябва да имаме предвид, че при неравномерни малки частици може да се получи прекомерно извличане и по-горчив вкус. При нерваномерни големи частици се добавя вкус на киселинност, който не е много приятен. Съвет: Купувайте кафе, което е смляно специално за метода на изваряване, който ще използвате. Щом получите частици с вашия размер, варете го. 

Варите го повече от 4 минути. 

Продължава на страница 2. 

Мнозина по света и в страната на Корби - Великобритания използват кафеварки за да варят кафето си. Важно е да не прибързваме с процеса. В идеалния вариант варенето е 4 мин. и много бавно се намалява чрез кафеварката. 

Не прецеждаме с цедка веднага. Винаги трябва да прецеждаме всичката течност веднага след правенето на кафето и да не оставяме утайка, независимо дали ще го пием незабавно или не. Кафето трябва да се премества в друг съд, където не е имало утайка.

Ако кафето се остави прекалено да стои в кафеварката, то ще продължи да ври и ще започне да има горчив вкус. Всеки иска да има кафе, което е вкусно. Това става по-скоро като се използва кафемашина с хартиени филтри, отколкото с метални, както е при кафеварките. По думите на Корби металът ни възпира да доловим различни приятни вкусове на кафето. 

Използват се кафемашини и кафеварки, които не са чисти. Машините трябва да се почивстват хубаво и не бива да има никакви остатъци от изварено кафе по-рано в тях. Тези остатъци ще внесат лош вкус. 

Добавяме мляко и захар, докато не се нуждаем от тях. Компанията на Корби е много отворена към добавянето на мляко и захар - разбира се всеки може да прие кафето си както обича, но според него не е хубаво това, което правят повечето хора - ако имат лошо кафе, да го подправят с мляко и захар, за да го изпият. Ако купуваме кафе от място, където се прави много хубаво и малко по-леко, не чак толкова остро, нямаме нужда да му слагаме мляко и захар. 

Пием разтворимо (инстантно) кафе, защото е евтино и много лесно се прави. 

Може би без да е изненада Корби препоръчва да стоим далеч от инстантното кафе, защото то е като да пием много евтина бутилка вино. Обикновено се продава евтино на рафовете на супермаркетите, но има грешки във веригите за доставки, включително се плаща малко на фермерите, а пък те доставят нискокачествени зърна. Процесът за производство е изключително технически и дори скъп. Използват се методи за изваряване с високо налягане и замръзено изсушаване. 

Не знаем колко кофеин приемаме. 

Всеки трябва да установи нужната за него дневна доза и да не прекалява.

Честа заблуда е, че еспресото има най-високо съдържание на кофеин - затова хората с нужда от "кофеинов удар" тичат до магазина и купуват двойно еспресо. Всъщност, еспресото има наситен вкус на кофеин.

Едно двойно еспресо и бутилка вода от 200 мл., която да ни помогне да обработим кафето, не означават задължително, че ще се сдобием с повече кофеин от филтрираното кафе. Причината е във времето, което е нужно, кафето да се извари. 

Кофеинът идва в кафето във връзка с времето, което е нужно то да се извари, вместо във връзка с налягането и гъстотата, при която се вари. 

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Дина Темелкова е Мениджър на годината 2025
На днешната дата, 11 ноември. Започват „Вълчите празници”, имен ден празнуват Мина, Минчо, Виктор, Виктория
Учени откриха бактерии, които ядат пластмаса в океана
За последно: Милиардерът Уорън Бъфет ще дари 1,35 млрд. долара за благотворителност, преди да се оттегли
Сирия се присъединява към водената от САЩ коалиция срещу „Ислямска държава“
Италианската кухня може да стане част от световното културно наследство на ЮНЕСКО
САЩ призовават съюзниците от НАТО да спрат да купуват руска енергия
Резултатите от конкурса "Мениджър на годината 2025" бяха представени пред Обществения съвет. Победителят става ясен тази вечер