Грешките, които правим когато избираме кафе

Грешките, които правим когато избираме кафе

Грешките, които правим когато избираме кафе

Почти всеки на света обича да пие хубаво кафе, а някои и не могат да изживеят деня си добре без едно такова, понякога и две. Има обаче няколко неща, които много хора правят при купуването, поръчването и пиенето на кафе у дома и навън, посочва в материал Business Insider. Изданието посочва девет грешки, които повечето хора допускаме, въз основа на консултация с Уил Корби - ръководител на лондонския стартъп Pact Coffee, който доставя прясно изпечено кафе до адреси за поръчка. 

Корби е работил в индустрията на кафето 12 години, печелил е глобални награди за баристи, бил е жури на конкурси в Колумбия, има собствени кафенета и също така опит в печенето. В последните 12 години е специализирал в областта на постигането на възможно най-добро качество на кафето и оптимизирането на процеса на отглеждане, доставка, внос и печене. 

По думите му има много стъпки, които хората да предприемат, за да се уверят, че ще имат по-добра чашка кафе всеки ден.

Грешките, които правим по отношение на кафето, са:

Не го купуваме прясно, а то трябва да се взима свежо също както зеленчуците или хляба. Кафето всъщност не е продукт с много дълъг живот. Едно от ключовите неща, свързани с него, е да се пие наистина прясно. 

Държим го отворено повече от месец. 

Пакетите с кафе в Европа обикновено се продават по 250 гр., с които според Корби се правят 13,14, до 15 чаши кафе. Така си подсигуряваме ежедневен резерв за около две седмици. Някои хора обаче си правят кафе от същата опаковка месец по-късно след като е отворена - тогава има сериозен спад в качеството. След месец кафето започва да има изхабен вкус и се усеща, че е старо. При всяко отваряне и затваряне на опаковката, то губи аромата си. 

Кафето не е еднакво смляно. Обикновено го купуваме на зърна или смляно за кафемашина или кафеварка. Какъвто и метод за изваряване да използваме обаче трябва да имаме предвид, че при неравномерни малки частици може да се получи прекомерно извличане и по-горчив вкус. При нерваномерни големи частици се добавя вкус на киселинност, който не е много приятен. Съвет: Купувайте кафе, което е смляно специално за метода на изваряване, който ще използвате. Щом получите частици с вашия размер, варете го. 

Варите го повече от 4 минути. 

Продължава на страница 2. 

Мнозина по света и в страната на Корби - Великобритания използват кафеварки за да варят кафето си. Важно е да не прибързваме с процеса. В идеалния вариант варенето е 4 мин. и много бавно се намалява чрез кафеварката. 

Не прецеждаме с цедка веднага. Винаги трябва да прецеждаме всичката течност веднага след правенето на кафето и да не оставяме утайка, независимо дали ще го пием незабавно или не. Кафето трябва да се премества в друг съд, където не е имало утайка.

Ако кафето се остави прекалено да стои в кафеварката, то ще продължи да ври и ще започне да има горчив вкус. Всеки иска да има кафе, което е вкусно. Това става по-скоро като се използва кафемашина с хартиени филтри, отколкото с метални, както е при кафеварките. По думите на Корби металът ни възпира да доловим различни приятни вкусове на кафето. 

Използват се кафемашини и кафеварки, които не са чисти. Машините трябва да се почивстват хубаво и не бива да има никакви остатъци от изварено кафе по-рано в тях. Тези остатъци ще внесат лош вкус. 

Добавяме мляко и захар, докато не се нуждаем от тях. Компанията на Корби е много отворена към добавянето на мляко и захар - разбира се всеки може да прие кафето си както обича, но според него не е хубаво това, което правят повечето хора - ако имат лошо кафе, да го подправят с мляко и захар, за да го изпият. Ако купуваме кафе от място, където се прави много хубаво и малко по-леко, не чак толкова остро, нямаме нужда да му слагаме мляко и захар. 

Пием разтворимо (инстантно) кафе, защото е евтино и много лесно се прави. 

Може би без да е изненада Корби препоръчва да стоим далеч от инстантното кафе, защото то е като да пием много евтина бутилка вино. Обикновено се продава евтино на рафовете на супермаркетите, но има грешки във веригите за доставки, включително се плаща малко на фермерите, а пък те доставят нискокачествени зърна. Процесът за производство е изключително технически и дори скъп. Използват се методи за изваряване с високо налягане и замръзено изсушаване. 

Не знаем колко кофеин приемаме. 

Всеки трябва да установи нужната за него дневна доза и да не прекалява.

Честа заблуда е, че еспресото има най-високо съдържание на кофеин - затова хората с нужда от "кофеинов удар" тичат до магазина и купуват двойно еспресо. Всъщност, еспресото има наситен вкус на кофеин.

Едно двойно еспресо и бутилка вода от 200 мл., която да ни помогне да обработим кафето, не означават задължително, че ще се сдобием с повече кофеин от филтрираното кафе. Причината е във времето, което е нужно, кафето да се извари. 

Кофеинът идва в кафето във връзка с времето, което е нужно то да се извари, вместо във връзка с налягането и гъстотата, при която се вари. 

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ