Как да подобрите баланса между професионалния и личния си живот

Как да подобрите баланса между професионалния и личния си живот

Как да подобрите баланса между професионалния и личния си живот

Всеки човек винаги търси стабилен източник на доходи, който ще му позволи да плаща сметките си и да води комфортен живот. Намирането на някаква работа, независимо дали сте на работа в някоя организация, или на свободна практика, е идеалната стъпка към постигането на този добър живот.

Все пак един въпрос, който всеки човек си задава, е колко време трябва да отдели за работа и колко за социален живот. Повечето работещи хора рядко се замислят за баланса между професионалния и личния живот. Те се интересуват главно от доходите и растежа на работата за сметка на баланса на живота. Важно е да се следи и баланса между личния и професионалния живот.

Как да постигнем баланс между работа и личен живот?

Дисбалансът между професионалния и личния живот може да бъде пагубен за вашето емоционално и дори физическо здраве. Затова е необходимо да правите всичко възможно, за да го възстановите. Ето няколко начина за това.

Превърнете хобито си в кариера

По-голямата част от българите търсят работа, която ще им осигури добър доход, но не и удоволствие. Те се оплитат в това, което не обичат да правят. Всеобщо схващане е, че доброто заплащане е по-важно от удовлетворението. Това не е точно така, затова намерете за работа нещо, от което няма да се страхувате да ставате от леглото всяка сутрин.

Опитайте да играете в онлайн казина

Тенденция е, че много хора превръщат хобитата си в кариера. Има много българи, които в момента залагат на казино игри на пълен работен ден, за да може да се забавляват от начина, по който се издържат. Ако харесвате подобни забавления, можете да разучите тези игри и да си изградите стратегия, с която да печелите.

[[{"fid":"382752","view_mode":"default","fields":{"format":"default","alignment":"","field_file_image_alt_text[und][0][value]":false,"field_file_image_title_text[und][0][value]":false},"link_text":null,"type":"media","field_deltas":{"1":{"format":"default","alignment":"","field_file_image_alt_text[und][0][value]":false,"field_file_image_title_text[und][0][value]":false}},"attributes":{"height":530,"width":800,"class":"media-element file-default","data-delta":"1"}}]]

Вземете си почивка

Много хора работят до степен да забравят за почивните дни и ваканциите. Реалността е, че ваканциите са полезни както психологически, така и физически. Те дават на тялото почивката, която му е нужна. Това помага за подмладяване на ума и повишава производителността. Фокусирането върху едно нещо през цялата година ще ви накара да се отегчите от него. От време на време почивките ще ви помогнат да се съсредоточите и да станете още по-добри. По-голямата част от служителите винаги се притесняват, че когато си направят почивка, ще се срещнат с голямо натоварване, когато се върнат. Това ги кара да игнорират подобни предложения и да изберат да останат на работа.

Задайте граници и работно време

Повечето българи, особено тези, които работят от вкъщи, имат неопределено работно време. Те винаги са на разположение, за да отговарят на офис писма и да се грижат за нуждите на клиентите. Дори и да е добре за компанията, това не е идеално за тях, защото ги кара да се концентрират върху работата за сметка на семейството и социалния си живот.

Ако сте един от тях, помислете дали да не си вземете отделен лаптоп за работа и за личните си неща. По този начин ще знаете как да постигнете баланс между двете (работата и живота).

Какво означава баланс между професионален и личен живот?

По всяко едно време може да усетите дисбаланс между работата и личния си живот. Той може да бъде причинен от по-дълги смени, които взимате на работа, или повече отговорности. За да постигнете баланс между работното си място и социалния си личен живот, е добре да опитате някой от следните съвети:

● Превърнете хобито си в кариера

● Опитайте да намерите приятно занимание, което няма общо с работата ви

● Вземете си почивка

● Задайте ясни граници и не работете извън графика си

Изискванията за работа и личен живот никога няма да бъдат едни и същи. В работа всичко е предимно професионално и се основава на крайни срокове, докато житейските цели в личен аспект са разтеглени във времето. Човек трябва да намери златната среда между двете, за да постигне своя баланс и да не стига т. нар. синдром на професионалното изчерпване или “бърнаут”.

Какво причинява дисбаланс в професионалния и личния живот

Има няколко фактора, които са ключови при опредлянето на причината за дисбаланса между вашия професионален и личен живот. Ето някои от тях.

[[{"fid":"382753","view_mode":"default","fields":{"format":"default","alignment":"","field_file_image_alt_text[und][0][value]":false,"field_file_image_title_text[und][0][value]":false},"link_text":null,"type":"media","field_deltas":{"2":{"format":"default","alignment":"","field_file_image_alt_text[und][0][value]":false,"field_file_image_title_text[und][0][value]":false}},"attributes":{"height":530,"width":800,"class":"media-element file-default","data-delta":"2"}}]]

Удължено работно време

По-голямата част от работниците имат фиксиран работен график. Това обаче никога не им дава възможността да обърнат внимание на житейските си приоритети. Понякога им се налага да удължават работното си време, за да постигнат необходимите работни цели. В резултат на това на такива хора им остава малко време за себе си.

Повишени отговорности по време на работа

Когато някой бъде повишен, отговорностите, посветени на него, също се увеличават. Те трябва да им отделят много време, за да постигнат желаните етапи след определен период. Понякога работният процес може също да се увеличи, което кара работниците да останат по -дълго на работното място, отколкото в домовете си и на други места.

Повишени отговорности у дома

Тъй като балансът между професионалния и личния живот е двупосочен, отговорностите у дома също са причина за дисбаланса в работата и личния живот. Когато човек има деца, вниманието му се пренасочва повече към тях, отколкото към работата. Освен това, има повече домакинска работа у дома, която допълнително влошава способността на хората да балансират професионалния и личния си живот.

Заключение

Макар и да не е лесно, постигането на баланс между работата и живота не е невъзможно, или чак толкова трудно, колкото някои хора си мислят. Ако работата ви идва в повече, непременно обмислете дали да не си вземете почивка, или дори да напуснете, ако тя не е правилният за вас избор.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ