Какво се случва, когато позволите на служителите да определят своето заплащане?

Какво се случва, когато позволите на служителите да определят своето заплащане?

Какво се случва, когато позволите на служителите да определят своето заплащане?

Лондонската стартъп компанията Smarkets позволява на своите служителите сами да определят, какво заплащане искат да получат. Иновативната система работи на принципа на социален консенсус, като информацията за заплатата на всеки служител се публикува във вътрешна мрежа на компанията.

Процесът има своите плюсове и минуси, казва пред Business Insider главният изпълнителен директор на Smarkets Джейсън Трост, но в крайна сметка работи.

"Това не е толкова яко, колкото звучи", казва Трост, когато е запитан за необичайната политика на компанията. "Това е един луд процес. Но работи.".

Преди няколко 3 години Трост въвежда система, в която служителите да избират собствените си заплати. Вдъхновението за това решение до голяма степен се основава на онова, което той описва като стремеж към по-голяма прозрачност в цялата компания.

"Мисля, че това е най-добрата система", казва той. "Това дава на хората правилното усещане, че те контролират повече своята работа, своята позиция".

В Smarkets заплатите на служителите не са резултат от разговори с висшето ръководство. Вместо това, всеки избира, колко би искал да му се заплати, а после колегите му гласуват дали смятат, че заслужава. Ако поискате значителна сума повече от това, което получават колегите ви, може да се сбъскате с тяхното неодобрение. Служителите могат да предоговорят заплатите си два пъти годишно. 

"Искането ви всъщност се разглежда от вътрешен съд", казва Трост. Служителите не могат да налагат изцяло вето на някой друг, но могат да се опитат да го блокират. "Някои хора ще решат, че сте прав, а някои ще кажат, че е прекалено високо или твърде ниско". Системата работи до голяма степен със социален консенсус.

Но въвеждането на процеса не е било лесно. "Страшно беше да бъдем толкова прозрачни. Страшно за всички", разказва Трост. "Хората не искаха да знаят, колко получават колегите им, защото не искаха да знаят дали получават повече от тях. Мениджърите не искат да го правят, защото смятаха, че ще загубят контрол".

Анджелин Маркюс, която работи в компанията от 4 години, сподели, че процесът е предизвикал в началото тежки разговори между служителите. Но в крайна сметка тя потвърждава, че системата създава по-здравословна среда. 

В края на краищата, служителите ще говорят за несъответствията в заплащането, независимо дали информацията е публична или не. "Публичността прави всичко това много по-здравословно", казва тя. "Фактът че се знае, какво получава всеки, води до намаляване на неравенството в заплащането".

Преди всичко, обаче, този подход позволява по-голяма гъвкавост. "Мисля, че позволява на хората да бъдат хора", казва Трост. "Ако някой трябва да си купи къща и иска още няколко хиляди... Ако можеш да осигуриш това на хората, това е наистина хубаво." 

Трост вярва, че системата е от полза за хора, които биха могли да бъдат наистина добри в работата си, но не са силни в преговорите. Освен това "намалява възмносността за сплетничество и стимулира офисната политика", каза той. "Много по-трудно е да се злослови сред останалите, когато се знае какво получават всички."

За Трост това е бъдещето в договарянето на заплатите? "За човечеството е важно да продължи да подобрява този вид социални системи", казва той. "Правя това не само защото мисля, че е добра идея. Искам Smarkets да бъде компания - пример".

Но според него всичко зависи от компанията. За по-малките стартиращи компании, системата може би ще работи. За по-големи, утвърдени компании, това би било по-трудно.

"Ако ръководството има смелостта да се справи с възходите и паденията, може да си струва", каза той. "Но ще има компромиси".

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ