Учени откриха шести вкус

Учени откриха шести вкус

Учени от университета на Орегон в САЩ доказаха, че хората могат да усещат шести вкус, характерен за богатите на въглехидрати храни, съобщи Сайънс алърт, цитиран от БТА.

Откритието не само добавя нов вкус към познатите досега пет - солено, сладко, кисело, горчиво и умами, но може и да обясни защо толкова обичаме съдържащите скорбяла храни. Учените определят новия вкус като скорбялен - характерен за сложните въглехидрати, като тези в хляба, ориза и макароните.

Досега се смяташе, че хората не могат да разграничат вкуса на въглехидратите, защото те се разграждат много бързо и остава само вкусът на захарните молекули, които ги изграждат.

Екипът се надява да открие и рецепторите на езика, които улавят шестия вкус. Изследователите са направили откритието, като давали на доброволци съединения, блокиращи рецепторите за сладко, и съединение, спиращо ензима, който разгражда веригата на въглехидратите.

През 2015 г. американски учени откриха доказателства, че мазнината също има вкус, който, макар и да е слаб, засилва останалите по същия начин като горчивината.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Изненадващ ход: Путин се е обявил за "нулево" обогатяване на уран от Иран
Приходите от мита в САЩ достигнаха нов рекорд за една фискална година
Реакции от Европа след обявените американски мита от 30%
Фицо: Словакия е готова да подкрепи новия кръг от санкции срещу Москва, ако няма да пострада от спирането на руския газ
Времето: Слънчево с температури до 37 градуса
Брюксел планира нов данък за големите компании, за да увеличи бюджета на ЕС
Как да подлъжете нервната си система да се успокои, когато сте стресирани на работа?
Министерството на здравеопазването дава препоръки за безопасно хранене през летните месеци