Учени откриха шести вкус

Учени откриха шести вкус

Учени от университета на Орегон в САЩ доказаха, че хората могат да усещат шести вкус, характерен за богатите на въглехидрати храни, съобщи Сайънс алърт, цитиран от БТА.

Откритието не само добавя нов вкус към познатите досега пет - солено, сладко, кисело, горчиво и умами, но може и да обясни защо толкова обичаме съдържащите скорбяла храни. Учените определят новия вкус като скорбялен - характерен за сложните въглехидрати, като тези в хляба, ориза и макароните.

Досега се смяташе, че хората не могат да разграничат вкуса на въглехидратите, защото те се разграждат много бързо и остава само вкусът на захарните молекули, които ги изграждат.

Екипът се надява да открие и рецепторите на езика, които улавят шестия вкус. Изследователите са направили откритието, като давали на доброволци съединения, блокиращи рецепторите за сладко, и съединение, спиращо ензима, който разгражда веригата на въглехидратите.

През 2015 г. американски учени откриха доказателства, че мазнината също има вкус, който, макар и да е слаб, засилва останалите по същия начин като горчивината.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

The New York Times: Спецчасти на САЩ срещу гардове и агенти от Куба в опит да бъде отвлечен президентът Мадуро
Какво представлява Cloudflare и защо интернет се срина на 18 ноември?
Милиардерът Илон Мъск е дарил 474 млн. долара за обучение, археология и еврейска оргнизация през 2024 г.
31 декември и 2 януари ще бъдат неработни дни
Axios: САЩ и Русия тайно работят по нов план с 28 точки за уреждане на войната в Украйна
Култовият екшън „Жега“ се завръща след 30 г. с вероятен състав Леонардо ди Каприо и Крисчън Бейл
Софийският университет попадна в първите 40% на най-добрите висши училища в света
Математиката на отлагането