Какво не знаят шефовете за маркетолозите: Част 2

Оглавяването на маркетинг отдел, особено в стартъп, е предизвикателна задача – всеки има мнение за това как ръководителят трябва да си свърши работата, независимо от квалификацията му. Мислят си: „измисли умна реклама, инвестирай в нея, купи спонсорство и готово – вече имаш маркетинг успехи“. Кое е толкова сложно?

Реалността в маркетинга е по-различна. В кариерата ми не само съм оглавявал маркетинга в няколко стартъпа, но се свързах и с чудесни групи главни маркетинг директори. Животът като маркетолог на стартиращи компании не е за всеки, но може да е много забавен и награждаващ, пише Ан Герини, ръководител на маркетинг отдела на Shasta Ventures, за Inc.

Според нея има 4 неща, които предприемачите е хубаво да знаят в работата си с маркетолозите. В първата част представихме две от тях – че да ставаш „вайръл“ не трябва да е цел и че когато едно нещо работи за другите, не означава, че е правилно за нас. Ето и кои са другите две неща, с които Герини иска шефовете да са наясно.

Не всяко маркетинг решение трябва да се основава на данни

Съвременният бизнес се върти около данните. Всяка платформа се концентрира около метриките. Компаниите разказват истории около тях, колко са пораснали през последните три месеца, как ще се разраснат в следващото тримесечие. Не е изненадващо, че маркетинг лидерите – след като са се преборили за място в заседанията на борда, са помолени да се фокусират върху цифрите. За маркетинга обаче те могат да разкажат само част от историята.

За да премине отвъд шума и да бъде наистина ефективна, една маркетинг кампания трябва да се комуникира през няколко канали. Основателите трябва да осъзнаят, че само защото може да няма ясна граница между дадена позиция в бюджета и желания резултат това не означава, че планът е нарушен.

Инвестицията в бранда няма да се възвърне утре. Тя иска време

Брандът не е логото или уебсайтът. Той е начинът, по който компанията се възприема от външния свят. Харесва ми да мисля за бранда като взаимоотношения, които се развиват с всяка допирна точка.

Проблемът, който много основатели често имат с инвестициите в брандовете, е, че е трудно да се определи количествено, но изграждането на невероятна марка изисква време. основателите трябва да пренебрегнат желанието да се съсредоточат върху краткосрочната възвръщаемост. Ранните инвестиции могат да платят дивиденти в бъдеще и да станат мултипликатори на други маркетинг усилия, продажби и успех с клиентите.

Предприемачите, които са честни със своите екипи и със самите себе си относно това, което разбират за маркетинга и това къде оставят пропуските в собствените си знания, ще имат очевидно предимство пред тези, които не го правят. Ако са готови да се доверят на маркетолозите, които наемат, за да „притежават“ и да изпълняват стратегията, и проявяват търпение по пътя си, те ще бъдат по-малко податливи и няма да се придържат към фантазиите си.

По материал на Ан Герини, главен маркетинг директор на Shasta Ventures, за Inc

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ