Тенденции в социалните мрежи, които ще имат влияние през 2018 г.

Тенденции в социалните мрежи, които ще имат влияние през 2018 г.

Докато все повече марки се опитват да се свързват с публиките в няколко социални канала, средната продължителност на вниманието на хората се скъсява. 

Бизнесът трябва бързо да разбира какво е най-доброто за неговата аудитория, за може да я ангажира по-добре в социалните мрежи и да повишава потребителската лоялност.

Сайтът на списание Adweek посочва в тази връзка няколко водещи очаквания за развитие на социалните мрежи в предстоящата 2018 г.

Ето какви са прогнозите

Ефимерното съдържание ще получава най-висока степен на ангажираност

Snapchat изгради популярността на този тип съдържание - това са снимките, които изчезват. В Snapchat вече има над 10 млрд. видеопрегледа дневно. Никой умен дигитален маркетолог не може да си позволи да игнорира съществуването на тази платформа. Тя се превръща в най-добрия начин да се достигат най-младите потребители и поколението Z. Т.нар. "ефимерно" съдържание има живот до 24 часа, след което изчезва завинаги. Това може да изглежда малко плашещо за маркетинга (съобщение/публикация, която бързо изчезва?!), но нарастващата популярност налага да бъде включено в разработването на стратегии за контент маркетинг в социалните мрежи. 

Има няколко предимства. Сред тях са, че този тип съдържание е смятано за по-автентично от хората спрямо познатите спонсорирани публикации в мрежите, които се разглеждат все повече като спам, или спрямо директните онлайн реклами, които "притискат" да се правят е-покупки. 

Тъй като това съдържание изчезва за няколко часа, реално то увеличава страха на публиката да не изпусне нещо в интернет - FOMO (fear of missing out). В резултат, тя ще бъде по-склонна да предприема действия, от които маркетингът да проработи и компаниите да спечелят. 

В момента ефимерното съдържание дава достъп до вниманието на потребителите, което безспорно е най-скъпата стока в света на интернет сега. 

Съдържанието, което ангажира публиката на лично ниво, ще бъде най-харесвано (likes, likes, likes)

Изследвания от САЩ показват, че до 84% от поколението Y няма доверие на традиционната реклама и не вижда смисъл да се създава изобщо рекламно съдържание, написано от гледната точка на търговеца, или за да се продаде нещо. 

Потребителите, освен това, не харесват съдържание, което не е свързано с тях. Вместо това, съдържанието трябва да се персонализира и базира на потребителската личност и ако е такова, е по-вероятно то да бъде четено или споделяно. 

Новите технологии дават възможност на компаниите да познават публиките си още по-прецизно - по възраст, пол, образование, доходи, харесвания, локация и др. Адаптирайте разказването на истории като подход и разкажете история по начин и на език, който публиката ви разбира. 

Друго полезно: открийте и стигнете до влиятелни хора в мрежите, които да разкажат вашите бранд истории. eMarketer посочва, че около 45% от мненията на хората, които купуват в интернет, са определени от мненията на други хора. Влиятелните лица са свързани с вашата публика на лично ниво и може да предоставят значителна ангажираност с марката ви, водеща до директни продажби. Как? Като ви препоръчват. 

В Щатите вече има платформи като Influence.co, които помагат на маркетинга да намира влиятелните потребители за определени ниши. Освен това свързаването с такива лица води и до ползи от рода на оптимизацията в Google търсенето. Така марките могат да достигат много по-обширна аудитория за по-кратко време. 

Бизнесът ще впрегне повече силата на социалните ботове - за потребителско обслужване или за да печели

Gartner предвижда, че към 2018 г. около 30% от разговорите на хората в социалните мрежи в Америка ще бъдат с машини. 

Чат ботът е софтуерна апликация, разработена да създава и стимулира онлайн чат, който много прилича на писането с истински човек, само че от другата страна е робот. Все едно, че говорим с клиент или приятел.

Ботовете помагат на хората като им вършат онлайн услуги или им отговарят на въпроси 24 часа в денонощието, 7 дни в седмицата. С тях се изграждат дълготрайни връзки, защото са полезни. 

За бизнеса, който има хиляди последователи, адаптирането на персонализирана маркетингова стратегия за всеки потребител, която изисква отговори на коментари и въпроси, може да бъде доста тежка задача и чат ботовете вършат работа. Брандовете, които ги използват за потребителско обслужване, със сигурност ще спечелят сърцата на публиките и ще надвиват конкуренти през 2018 г. 

Излъчването на живо в интернет (Livestreaming) и интерактивното предаване ще бъдат следващото голямо нещо

Facebook вече предложи излъчване чрез Facebook Live. Бизнесът ще го използва, за да достига до нишовии таргет аудитории. 

Лайвстриймът изисква ответен ангажимент от публиката, така че той автоматично ще държи настрана незаинтересованите. 

Вече има и интерактивни канали за излъчване като Agora - там еднопосочното излъчване се преобразува в двупосочен стрийминг, което позволява на хората да чатят един с друг докато се излъчва. Най-добрата част е, че от публиката не се изисква да свали още едно мобилно приложение на телефона си. Тук се интегрират наличните приложения и се позволява на брандовете да достигат до потребителите в реално време. 

Изкуственият интелект и разпознаването на изображения вече започнаха да трансофмират маркетинга в социалните мрежи

Социалните мрежи вече не са текстов бизнес за маркетинга. С около 3,2 млрд. споделяни снимки всеки ден в платформите Facebook, Instagram, Snapchat, те са снимков бизнес. Тенденцията е да се движим към визуално съдържание. 

Има инструменти като Einstein Vision за Social Studio, с които марките имат възможност да търсят снимки, свързани с техните брандове в социалните мрежи. Този продукт от Salesforce използва алгоритми на изкуствен интелект, като Einstein Image Classification, за да открива снимки. Включва визуално търсене, бранд засичане и продуктово идентифициране. 

Експертите очакват много промени в пейзажа на социалните мрежи през 2018 г., което означава, че ролята на маркетолозите в социалните мрежи ще се разширява. 

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ